Mešitou otriasol výbuch, samovražedný útok neprežili desiatky ľudí

TA3 TASR
3.8.2018 20:09

Najmenej 39 mŕtvych a 80 zranených si vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v piatok v šiitskej mešite v meste Gardéz v provincii Paktijá ležiacej na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca nemocnice v Gardéze uviedol, že v tomto zdravotníckom zariadení bolo po útoku so zraneniami hospitalizovaných najmenej 50 dospelých a 20 detí. Podľa miestnych predstaviteľov útok spáchali dvaja militanti oblečení v burkách, tradičných moslimských ženských odevoch zahaľujúcich celé telo aj tvár, ktorí počas bohoslužieb vošli do mešity, kde sa v tom čase nachádzalo približne 100 ľudí, a spustili paľbu z automatických zbraní.

Jeden z nich následne odpálil výbušniny, ktoré mal pripevnené na tele, druhého zastrelili príslušníci bezpečnostnej služby. K zodpovednosti za piatkový útok sa doposiaľ nikto neprihlásil, avšak väčšinu doterajších útokov na šiitské mešity v Afganistane má na svedomí extrémistická organizácia Islamský štát.

Táto sunnitská extrémistická skupina označuje afganských šiitov za "odpadlíkov" od viery. Afganistanu sa sektárske násilie väčšinou vyhýba, avšak v posledných rokoch narastá počet útokov na šiitské ciele. Podľa štatistických odhadov žije v Afganistane 10-20 percent šiitov. Mnohí pochádzajú z perzsky hovoriacich etnických skupín Hazárov a Tadžikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok