Madura sa údajne pokúsili zabiť, útočníci zrejme použili drony

TA3 TASR SITA
5.8.2018 07:27

Výbuchy neznámeho pôvodu ukončili predčasne prejav venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý sa v sobotu v metropole Caracas pri príležitosti 81. výročia vzniku venezuelskej Národnej gardy prihováral nastúpeným vojenským jednotkám.

Prerušili priamy prenos

Venezuelský minister informácií Jorge Rodríguez vyhlásil, že počas Madurovho prejavu explodovali v prezidentovej blízkosti najmenej dva drony nesúce výbušniny. Pri útoku údajne utrpelo zranenia sedem osôb, avšak prezident, ktorý v čase výbuchov stál na tribúne, ani ľudia v jeho okolí zranení nie sú, a momentálne sa nachádzajú na bezpečnom mieste. Nemenovaný predstaviteľ venezuelskej vlády vyhlásil, že išlo o cielený útok na prezidenta Madura.

Venezuelská štátna televízia priamy prenos z osláv vzniku Národnej gardy bez udania dôvodu prerušila. Na videozázname zo sobotňajších osláv bolo vidno desiatky utekajúcich vojakov. Tí predtým stáli zoradení pred tribúnou, na ktorej sa nachádzal Maduro v spoločnosti svojej manželky Cilie Floresovej a viacerých vysokopostavených predstaviteľov venezuelských ozbrojených síl.

Maduro obviňuje krajnú pravicu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil "krajnú pravicu" a kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa zo zodpovednosti za pokus o atentát. "Bol to pokus zabiť ma. Dnes sa na mňa pokúsili spáchať atentát," povedal Maduro členom svojej vlády s tým, že viacero osôb podozrivých z prípravy útoku už úrady zadržali.

Doposiaľ zaistené dôkazy "poukazujú na krajnú pravicu", ktorá konala v spolupráci s Kolumbiou, povedal ďalej Maduro, pričom dodal, že za pokus o jeho likvidáciu je zodpovedný aj kolumbijský prezident Santos a bližšie nešpecifikované osoby v meste Miami v americkom štáte Florida.

Hasiči spochybnili verziu

K zodpovednosti za pokus o atentát na venezuelského prezidenta sa prihlásila doposiaľ neznáma skupina Vojaci v tričkách, ktorej členovia v sobotu na Twitteri uviedli, že na prezidenta chceli vypustiť dva drony naplnené výbušninami. Vládni vojaci ich však ešte predtým, ako zasiahli cieľ, zostrelili. Kolumbia sa doposiaľ k Madurovým tvrdeniam nevyjadrila. Kolumbijský prezident však patrí k Madurovým najotvorenejším kritikom, dodala agentúra AP.

Hasiči na mieste však vládnu verziu o dronoch s výbušninami spochybnili. Podľa ich údajov vybuchla plynová bomba v byte v blízkosti miesta prejavu a z okna tam vychádzal dym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok