Maduro zostáva prezidentom Venezuely, súperi výsledok spochybňujú

TA3 TASR
21.5.2018 06:16

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obhájil vo voľbách svoj mandát. V úrade by tak mal zostať aj ďalších 6 rokov. Jeho súperi už vyhlásili, že hlasovanie bolo zmanipulované a budú žiadať vypísanie nových volieb.

Súperi vyzývajú na nové voľby

Národná volebná komisia uviedla, že po sčítaní výsledkov z takmer 93 percent volebných miestností získal socialista Maduro takmer 68 percent hlasov, čím porazil svojho najbližšieho vyzývateľa Henriho Falcóna o vyše 40 percentuálnych bodov.

Opozícia tvrdila, že očakávané Madurovo víťazstvo nebude legitímne, pretože mnohí voliči zostali doma, keď si vypočuli výzvy na bojkot volieb vnímaných ako zmanipulované. Kritici vlády tiež uviedli, že na mnohých voličov vyvíjala tlak, aby hlasovali za Madura.

Tisíce sťažností

Volebné úrady oznámili, že účasť by podľa aktuálnych odhadov mala dosiahnuť 48 percent. Opozičný kandidát Falcón vyhlásil, že neuzná voľby vzhľadom na nezrovnalosti, ku ktorým patrilo umiestnenie takmer 13.000 provládnych agitačných stánkov v blízkosti volebných miestností.

"Neuznávame tento volebný proces," vyhlásil Falcón. Falcón spresnil, že jeho volebný tím zozbieral tisíce sťažností. Slová kritiky si našiel aj pre hlavnú opozičnú koalíciu, ktorej výzva na bojkot volieb podľa neho nahrávala vláde. Už predtým viaceré latinskoamerické krajiny, USA i Európska únia oznámili, že výsledky venezuelských volieb neuznajú, keďže kandidovať v nich úrady znemožnili viacerým z hlavných súperov Madura. Čoraz autoritárskejšia vláda a zlé hospodárenie v mimoriadne dôležitom štátom spravovanom ropnom priemysle vyvolali vo Venezuele prehlbujúcu sa ekonomickú i politickú krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok