Teplota na juhu Európy extrémne stúpa, očakávajú nový rekord

TA3 TASR
1.8.2018 15:15

Meteorológovia očakávajú, že na juhu Európy padne historický európsky teplotný rekord. Britské médiá varujú turistov, že v Španielsku a v Portugalsku by sa mohli teploty vyšplhať na extrémnych 48 stupňov Celzia.

Najvyšší stupeň varovania pred horúčavami vyhlásil aj v Taliansku tamojší rezort zdravotníctva a orgány civilnej ochrany v stredu pre osem a vo štvrtok pre 18 miest a oblastí krajiny. Doteraz najvyššiu teplotu roka na talianskom území namerali v stredu v meste Ferrara, kde ortuť teplomerov vystúpila na 39 stupňov Celzia, avšak pocitovo bola horúčava v meste ešte vyššia. Občania Ferrary si však už vlani na to mohli zvyknúť, veď pocitovo tu horúčavy dosiahli hranicu 50 stupňov Celzia.

Kým na stredomorskom ostrove Sicília dosahujú teploty v súčasnosti "iba" 29-32 stupňov Celzia, na severe Apeninského polostrova a v jeho centrálnej časti je extrémne horúco. Platí to tak o Bologni, ako aj o Florencii, Ríme či Neapole, kde pocit tepla ešte zvyšuje vysoká vlhkosť vzduchu. Talianski meteorológovia rátajú s tým, že tento týždeň bude v krajine najteplejším od začiatku leta. Obmedzenia v zásobovaní vodou zatiaľ nemuseli zaviesť.

Tamojšie úrady však upozorňujú, že práve počas víkendu sa na dovolenky vydá väčšina občanov krajiny, takže na talianskych úsekoch diaľnic, hraničných priechodoch, letiskách či prístavoch treba rátať s výrazne zvýšenou intenzitou premávky. Vo štvrtok vyhlásené varovanie sa týka nasledujúcich miest a oblastí - Benátky, Bolzano, Bologna, Brescia, Campobasso, Florencia, Frosinone, Janov, Lazio, Miláno, Perugia, Pescara, Rieti, Rím, Terst, Turín, Verona a Viterbo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok