Ľudia v SND si zaslúžia peniaze, tvrdí Laššáková. Šéf divadla krízu popiera

TA3 TASR SITA
31.7.2018 12:48

Ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú znepokojuje situácia v Slovenskom národnom divadle a očakáva, že ju generálny riaditeľ divadla Marián Chudovský ihneď začne riešiť. Chudovský pritom tvrdí, že informácie o ohrození novej sezóny SND sú úplne irelevantné.

Ministerka sa vyjadrila na Facebooku

Šéfka rezortu kultúry sa vyjadrila k medializovanej komplikovanej finančnej situácii v SND v pondelok 30. júla večer na svojom profile na Facebooku. Reagovala tak na články, ktoré zverejnili viaceré médiá.

„Som znepokojená zo situácie v Slovenskom národnom divadle, kde pre zlú ekonomickú situáciu hrozia zamestnanci štrajkom a ohrozená je celá ďalšia divadelná sezóna. Očakávam, že generálny riaditeľ divadla preruší dovolenku a vráti sa ihneď riešiť túto situáciu, pod ktorú sa zjavne podpísali aj chybné rozhodnutia vedenia divadla,“ napísala Laššáková vo svojom statuse.

Ministerka kultúry tvrdí, že je pripravená prijať „celý rad ozdravných opatrení a vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí túto situáciu spôsobili“. Dodáva, že „zamestnanci divadla si zaslúžia svoje peniaze, SND si zaslúži kompetentný prístup a Slovensko si zaslúži svoju významnú kultúrnu inštitúciu naplno pripravenú na nové umelecké výkony“.

Obrovské finančné problémy

Podľa informácií denníka Plus JEDEN DEŇ sa SND „zmieta v obrovských finančných problémoch". Situácia je natoľko vážna, že je ohrozený začiatok novej sezóny. Zamestnancom divadla navyše vedenie nevyplatilo odmeny za odohrané predstavenia, napísal denník. Ako ďalej informoval Plus JEDEN DEŇ, divadlo pod vedením Mariána Chudovského, ktorý do funkcie nastúpil za ministra kultúry Mareka Maďariča, skončilo prvý polrok v mínuse takmer 700-tisíc eur.

Podobnú stratu vykázalo SND aj vo výročnej správe za rok 2017. Príjem z jednotlivých predstavení a návštevnosti divadla pritom rastie. Len za minulý rok vzrástli tržby SND na takmer štyri milióny eur, čo je o 830-tisíc eur viac ako rok predtým.

Situácia ohrozuje už aj samotný chod divadla. Problémy začínajú pociťovať na svojej koži aj umelci a zamestnanci divadla. Časť zamestnancov - konkrétne technické zložky - nedostala v júli výkonnostné odmeny. Ide o mesačnú pohyblivú zložku mzdy, ktorá odzrkadľuje množstvo odohraných predstavení a práce na ňom. Pod technické zložky patria maskéri, garderobieri, javiskoví technici, zvukári, osvetľovači, strojníci, zamestnanci umelecko-dekoračných dielní, ktorí pracujú pre všetky časti divadla – teda pre činohru, operu aj balet.

Mesiac jún bez odmien

SND neeviduje 31. júla 2018 žiadne podlžnosti voči svojim zamestnancom, tzn. všetky mzdy vrátane júnovej platby boli bez meškania a akýchkoľvek obštrukcií poukázané na účty zamestnancov, uviedol Marián Chudovský. Zároveň oznámil, že vedenie kultúrnej inštitúcie doteraz nezaznamenalo žiadne požiadavky podmieňované štrajkom. "Preto informácie o ohrození 99. divadelnej sezóny považujeme v túto chvíľu za úplne irelevantné," zdôraznil generálny riaditeľ SND.

Priznal, že sa vedenie národného divadla 28. júna rozhodlo plošne nevyplácať výkonnostné odmeny za mesiac jún. "Odmeny teda nebudú vyplatené nikomu. Toto rozhodnutie je reakciou na obmedzený rozpočet na rok 2018, pričom divadelná sezóna 2017/18 bola, paradoxne, jedna z najsilnejších," ozrejmil Chudovský.

Poukázal v tejto súvislosti na to, že hoci sa ocenenie programu a účinkovania jednotlivých scén SND premietlo do rekordnej sumy tržieb za vstupenky - približne 3 a pol milióna eur, v snahe držať krok s európskou kultúrnou špičkou bola uplynulá sezóna zároveň aj jednou z najdrahších (investície do kvalitných scénických či kostýmových výprav, honoráre pre špičkových hosťujúcich sólistov, externých spolupracovníkov a pod.).

Divadlo sa nechce vzdať kvality

Chudovský tvrdí, že napriek rozpočtom, ktoré nereflektujú očakávanú kvalitu a konkurencieschopnosť SND s inými európskymi scénami, sa divadlo odmieta kvalitných predstavení programovo vzdať. "Investíciu do kvality a dlhodobého renomé, ktorá sa vracia v podobe vyššieho záujmu divákov a predaných vstupeniek, považujeme za tú najlepšiu cestu, ako fungovať v režime 'za málo peňazí veľa muziky'," uviedol Chudovský. Zároveň dodáva, že táto cesta v sebe nesie aj viaceré synergické riziká, napríklad rozhodnutia o nevyplatení výkonnostných odmien.

"Aj k nim však treba otvorene povedať, že ide o zriedkavý jav, v rámci ktorého aj tentoraz hľadáme formy a prostriedky, ako odmeniť ľudí, ktorí si to zaslúžia a ktorí chcú robiť na Slovensku kultúru napriek mimoriadne tvrdým podmienkam," zdôraznil Chudovský.

Ministerstvo kultúry SR situáciu v SND, ktoré podľa správy o činnosti za prvý polrok 2018 vykázalo stratu 1.036.957,85 eura, pozorne sleduje. Rezort upozorňuje, že nejde o prvý prípad, keď je SND v červených číslach, pripomína výsledok hospodárenia za rok 2015, keď inštitúcia vykázala stratu 656.857 eur.

"Mojím záujmom je, aby SND bola riadne fungujúca a progresívna štátna umelecká inštitúcia. Striktne sa bránim akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej činnosti SND, ale nesmieme pripustiť, aby sa z našej erbovej inštitúcie stal pomaly ekonomicky krachujúci podnik," povedala ministerka kultúry. Rezort nariadil v SND audit, Laššáková je zároveň pripravená prijať ozdravné opatrenia i vyvodiť personálnu zodpovednosť za súčasný stav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok