Slovensko trápia horúčavy, mestá prijímajú špeciálne opatrenia

TA3 TASR SITA
31.7.2018 10:59

Na takmer celom území Slovenska treba v utorok počítať s vysokými teplotami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Tie predbežne platia od 13. do 17. hodiny.

Slovensko trápia horúčavy, mestá prijímajú špeciálne opatrenia
SITA/AP

SHMÚ vydal výstrahy

V Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji sa teploty už od 13. hodiny môžu vyšplhať do výšok, ktoré predstavuje pre ľudí potenciálne nebezpečenstvo. Pre Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Prešovský kraj vydali meteorológovia zo SHMÚ výstrahu druhého stupňa od 14. hodiny. "Takýto jav predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia.

screen_7f000001-23cb-2ee7.png

Mestá bojujú s horúčavami

V centre hlavného mesta ponúknu osvieženie cisterny s pitnou vodou, komunikácie sa budú polievať častejšie, na mestských kúpaliskách predĺžia otváracie hodiny. Bratislavská radnica prijíma opatrenia v súvislosti s mimoriadne horúcim počasím týchto dní. Cisterny s pitnou vodou budú od utorka na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici. "K dispozícii budú na Hlavnom námestí od 11.00 do 17.00 h a na Poštovej ulici v čase od 10.00 do 16.00 h," informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer. Uviedla tiež, že počas najbližších dní bude mesto vo väčšej miere kropiť rozpálené cesty v centre, aby znížilo prašnosť a schladilo vozovky i ovzdušie.

Niektoré mestské kúpaliská, ktoré majú otvorené do 19.00 h, predĺžia otváracie hodiny. Od stredy 1.8. do utorka 7.8. budú kúpaliská Lamač, Rača a Krasňany zatvárať až o 20.00 h. Onufer pripomenula, že v meste tiež fungujú rozprašovače vodnej hmly, ktoré sú v najfrekventovanejších lokalitách. Osvieženie ponúkajú na Hviezdoslavovom námestí, Hlavnom námestí, pred Starou tržnicou na Námestí SNP, v Medickej záhrade a na Námestí slobody. Od tohto roku sú rozprašovače aj na Námestí Martina Benku, na Dulovom námestí a v ružinovskom parku.

Skracujú úradné hodiny

Mestá na juhozápadnom Slovenska bojujú s horúčavami rôzne - skrátením úradných hodín, rozpračovačmi vody či polievaním ciest. V Leviciach budú počas stredy a piatka od 10:00 do 14:00 rozdávať dobrovoľníci Územného spolku Slovenského Červeného kríža na pešej zóne okoloidúcim vodu. „K dispozícii sú aj pitné fontánky na námestí a na pešej zóne. Chladenie rozhorúčených ciest a chodníkov je zabezpečené ich polievaním,“ informovala levická radnica.

Komárno skracuje oddnes do 3. augusta úradné hodiny na mestskom úrade. Na základe pokynu prednostu budú úradníci pracovať od 7:30 do 13:30. Kancelária prvého kontaktu na Námestí generála Klapku bude otvorená dnes a vo štvrtok do 14:00, v stredu do 15:45 a v piatok do 12:00, pričom od 12:00 do 13:00 je obedná prestávka.

Nitra opravila fontány

Mesto Nitra dalo opraviť fontány a ešte pred letom osadilo v centre nové rozprašovače vody. Štyri nerezové brány, ktoré rozprašujú vodu, sú na pešej zóne a na Svätoplukovom námestí, piata je v Mestskom parku na Sihoti. Okrem toho sú na pešej zóne aj pitné fontánky. Vlani samospráva investovala aj do tieniacej techniky na mestskom úrade.

Nové Zámky upozorňujú na svojom webe obyvateľov, že Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre mesto na tieto dni druhý stupeň výstrahy v súvislosti s vysokými teplotami v čase od 14:00 do 18:00. Teplota môže dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Radnica obyvateľov vyzýva na dodržiavanie pitného režimu a zároveň ich upozorňuje, aby v uzavretom aute v žiadnom prípade nenechávali dieťa ani zviera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok