Putin vraj navrhol Trumpovi referendum, odpoveď z USA zatiaľ neprišla

TA3
20.7.2018 06:36

Ruský prezident Vladimir Putin vraj v Helsinkách navrhol Donaldovi Trumpovi usporiadať referendum v Donbase. Uviedla to agentúra Bloomberg. Referendum by podľa Putina pomohlo vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny. Trump vraj žiadal Putina, aby o tomto pláne zatiaľ verejne nehovoril.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa "neuvažuje o podpore" výzvy ruského lídra Vladimira Putina na zorganizovanie referenda na východe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok Biely dom. Stanovisko prišlo po správach, že Trump a Putin diskutovali počas stretnutia vo Fínsku o tejto téme. Konkrétne návrhy padli v rámci hľadania riešenia konfliktu na Ukrajine.

Biely dom však v piatok uviedol, že dohoda o prímerí z Minsku z roku 2015 nezahŕňa možnosť referenda a ľudové hlasovanie v časti Ukrajiny, ktorá nie je pod kontrolou vlády, by nemalo žiadnu legitimitu.

Spojené štáty a Rusko stoja na opačných stranách konfliktu na Ukrajine, ktorý sa začal v roku 2014 zvrhnutím proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnou anexiou Krymu k Rusku. Európski spojenci referendum na Donbase rovnako s veľkou pravdepodobnosťou nepodporia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok