Rozhodli o zmene väzby údajného teroristu. Tvrdí, že je novinár

TA3 TASR
27.7.2018 13:48

Krajský súd v Košiciach rozhodol v piatok o zmene väzby z predbežnej na vydávaciu pre Vladimira G., ktorý je na Ukrajine podozrivý z terorizmu a ďalších trestných činov. Muža, ktorý má ukrajinské a maďarské občianstvo a trvalý pobyt v Košiciach, zadržala slovenská polícia na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Vo väzbe je od 18. júna.

Rozhodli o zmene väzby údajného teroristu. Tvrdí, že je novinár
TASR/František Iván

Záruku súd neprijal

"Vyžiadaná osoba proti tomuto rozhodnutiu priamo na pojednávaní zahlásila sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR," uviedla hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová. Vydávacia väzba začína plynúť od piatku a vykoná sa v Ústave na výkon väzby v Košiciach.

"Súd neprijal ponúknutú záruku sestry vyžiadanej osoby, písomný sľub vyžiadanej osoby ani peňažnú záruku  sestry vyžiadanej osoby ako náhradu za vydávaciu väzbu. Nenahradil vydávaciu väzbu ani dohľadom probačného a mediačného úradníka," konštatovala hovorkyňa.

S vydaním na Ukrajinu nesúhlasí

Košická krajská prokuratúra informovala, že zatýkací rozkaz vydal ukrajinský súd z dôvodu, že zadržaný je hľadaný pre podozrenie zo spáchania trestných činov úmyselného ublíženia na zdraví, hrozby zabitia, ilegálneho zajatia, držania rukojemníka, gangsterstvo, terorizmus, útok na verejných činiteľov a ďalšie trestné činy.

"Podľa zistených okolností sa Vladimir G. v roku 2014 a 2015 v spolupáchateľstve spolu s ďalšími osobami spolčili a zorganizovali zločineckú skupinu a páchali sériu obzvlášť závažných zločinov na území Ukrajiny,"uviedol v júni hovorca krajskej prokuratúry Milan Filičko. Za trestné činy hrozí mužovi trest odňatia slobody s hornou hranicou 15 rokov. Vladimir G. obvinenia z trestných činov odmieta a s vydaním na Ukrajinu nesúhlasí. Na súde sa v júni označil za novinára. V Košiciach má podľa jeho slov svoju rodinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok