NAKA pri protidrogovej akcii na Záhorí zadržala aj vojaka

TA3 TASR
27.7.2018 10:49

Národná protidrogová jednotka Národnej kriminálnej agentúry a malackí policajti zasahovali v utorok v Malackách. Pri protidrogovej akcii zaistili 300 dávok kokaínu v hodnote 1800 eur, 114 dávok pervitínu za 580 eur a hotovosť 1280 eur. Medzi zadržanými je aj príslušník ozbrojených síl. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Díleri z Rakúska a Maďarska

"Slovenskí konzumenti drog majú stále najväčší záujem o marihuanu a pervitín. No nezaostáva ani kokaín. Pri jeho dovoze spolupracujú s dílermi z Rakúska a Maďarska predovšetkým páchatelia z Bratislavského kraja. Dôvod je jednoduchý. Otvorené hranice a kúpyschopnosť osôb z okolitých štátov," uviedol Slivka.

V minulom roku polícia riešila 638 prípadov súvisiacich s pervitínom, ktorého sme zaistili viac ako štyri kilogramy. "Riešili sme tiež 1153 prípadov súvisiacich s marihuanou, ktorej sme zaistili takmer 150 kilogramov. V rukách kriminalistických expertov skončilo aj 31 rastlín konope," doplnil. Heroín je podľa polície na ústupe (400 gramov). "Záujem o užívanie anabolík naopak narastá," uviedol.

Bratislava má osobitné postavenie

Na medzinárodnej drogovej scéne je Slovensko podľa polície tranzitnou krajinou. "Ako príklad možno uviesť opäť kokaín. Ten sa na území Slovenska nie len že nevyrába, ale Slovenská republika nie je primárne ani jeho cieľovou destináciou. Páchatelia drogovej trestnej činnosti však na jeho dovoz z Južnej Ameriky do Európy neraz využívajú bratislavské letisko," vysvetlil Slivka.

Na Slovenskej drogovej scéne má podľa neho osobitné postavenie Bratislavský kraj, najmä Bratislava. "Je to fenomén každého hlavného mesta ktorejkoľvek krajiny na svete. Dôvodom je ekonomická sila a kúpyschopnosť obyvateľov. Ale aj vysoká miera anonymity a výhodná geografická poloha Bratislavského kraja. Hraničí totiž s Českou republikou, Rakúskom a Maďarskom," dodal Slivka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok