Priština či Podgorica? Premiérka si počas návštevy pomýlila hlavné mestá

TA3 ČTK
26.7.2018 18:54

Rumunská premiérka Viorica Dancilaová počas návštevy Čiernej Hory vyjadrila v Podgorici potešenie, že mohla zavítať do „Prištiny“, čo je však metropola Kosova. Informovali o tom rumunské médiá a agentúra APA pripomenula, že to nie je prvý medzinárodný prešľap šéfky rumunskej vlády.

Priština či Podgorica? Premiérka si počas návštevy pomýlila hlavné mestá
SITA/AP

Dancilaová na spoločnej tlačovej konferencii so svojím čiernohorským náprotivkom Duškom Markovičom v Podgorici vyhlásila, že má radosť z toho, že je "tu v Prištine". Aj keď sa tlmočníčka pohotovo pokúsila nepríjemnú situáciu zachrániť a "v Prištine" preložila "v Podgorici", rumunským médiám trápny moment neušiel.

Vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD) trvala na tom, aby jej hovorca priznal, že sa premiérka dopustila "vážneho diplomatického faux pas". Neskôr videozáznam tlačovej konferencie v Podgorici vláda z webu odstránila. V Rumunsku je Dancilaová považovaná za predĺženú ruku šéfa PSD Livia Dragnea, ktorý sa sám nemohol stať premiérom, pretože bol právoplatne odsúdený za podvody. V Podgorici ale nešlo o jej prvý nepríjemný diplomatický prešľap.

V júni pri návšteve estónskeho premiéra Jüriho Ratasa si pred kamerami nemohla spomenúť na meno svojho hosťa. Predtým v máji zaskočila iného hosťa, predsedu chorvátskej vlády Andreja Plenkovice, keď nepočkala na koniec štátnej hymny jeho krajiny. Vlani sa Dancilaová ešte ako europoslankyňa vyznamenala, keď v rozhovore s novinárom označila Irán a Pakistan za členov Európskej komisie, pripomenula APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok