Grécko pátra po nezvestných, hasiči už majú oheň pod kontrolou

TA3 TASR
25.7.2018 09:36

K miernemu zlepšeniu situácie došlo v Grécku po dvoch dňoch ničivých lesných požiarov. Hasičom sa v stredu v skorých ranných hodinách podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare, informuje agentúra DPA. Počet obetí sa zvýšil na 80.

Podľa gréckeho ministra pre civilnú obranu Nikosa Toskasa sa jeden z požiarov nachádzal zhruba 70 kilometrov západne od hlavného mesta Atény. Lokalizovali ho na jednom vrchu, povedal Toskas pre grécku televíziu ERT. V katastrofou postihnutých oblastiach východne od Atén a v prístavnom meste Rafina pokračovali záchranné tímy a dobrovoľníci v pátraní po ďalších obetiach v zhorených domoch a bytoch.

Predstavitelia regiónu postihnutého požiarmi sa obývali, že sa by sa oficiálny počet obetí mohol dokonca strojnásobiť, pretože stále bolo nezvestných množstvo ľudí, píše DPA. Príbuzní nezvestných zriadili internetovú stránku s fotkami osôb, ktorých osud bol neznámy. Grécku medzitým prišli na pomoc aj iné krajiny: západne od Atén zasahovalo 60 cyperských hasičov, ktorí do krajiny prišli v utorok večer ako súčasť pomoci EÚ.

"Sme pripravení, pokiaľ by grécka strana požiadala o ďalšiu pomoc," uviedol v utorok vo večerných hodinách európsky komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianidis pre grécku televíziu. Eurokomisár pricestoval do Atén, aby si sám urobil obraz o situácii, píše DPA. Ničivé požiare pripísal klimatickým zmenám. Odôvodnil to tým, že tento rok sa nevyskytli len na juhu, ale aj na severe Európy, ako napríklad vo Švédsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok