Požiare v Grécku sa zmenili na drámu, zahynuli desiatky ľudí

TA3 TASR SITA
24.7.2018 06:04

Na 74 sa zvýšil počet obetí mohutných lesných požiarov v okolí gréckej metropoly Atény. S odvolaním sa na miestnych hasičov o tom informovala agentúra AP. Medzi desiatkami obetí požiarov v Grécku sú aj matka so synom z Poľska. Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Počet obetí nemusí byť konečný

Pobrežná stráž uviedla, že bezvládne telá štyroch obetí - troch žien a dieťaťa - boli objavené na mori blízko jednej z oblastí v okolí Atén, zasiahnutých ničivými požiarmi. Ďalších 26 tiel našli podľa gréckeho Červeného kríža a predstaviteľov oblastnej samosprávy blízko prístavného mesta Rafina.

Zranených je 164 dospelých a 23 detí, doplnila hovorkyňa hasičov, podľa ktorej nie je žiadne z detí v ohrození života. Počet nezvestných úrady doposiaľ nestanovili. Matka so synom z Poľska zomreli po tom, ako sa prevrátila loď, v ktorej ich evakuovali pred požiarom, povedal šéf poľskej cestovnej kancelárie Grecos so sídlom v Poznani. Dvojica bola na dovolenke v rezorte Mati východne od Atén.

Požiare pri Aténach sa šírili vysokou rýchlosťou a miestnych obyvateľov i turistov tak zastihli nepripravených. Podľa údajov verejnoprávnej televíznej stanice ERT zachránili posádky rôznych plavidiel viac ako 700 ľudí z pláží a skalnatých výbežkov na pobreží, kam utiekli pred plameňmi.

Väčšinu ohnísk sa počas noci podarilo hasičom dostať pod kontrolu po tom, ako ustal silný vietor, ktorý napomáhal k šíreniu požiarov. Grécko predtým požiadalo o pomoc pri hasení aj partnerov v Európskej únii. Veľké požiare zasiahli západnú aj východnú časť aténskej aglomerácie, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia. Situácia si vyžiadala masové evakuácie a uzavretie diaľnic spájajúcich Peloponézsky polostrov so strednou časťou Grécka.

Stovky dovolenkujúcich Slovákov

V Grécku sa podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktuálne môže nachádzať viac ako 300 občanov Slovenskej republiky. "Nemáme informáciu, že by niektorý z nich bol v priamom ohrození života alebo bol zranený v dôsledku požiarov. V noci naše veľvyslanectvo kontaktovali niekoľkí naši turisti, ktorí museli opustiť svoje apartmány kvôli požiarom, prišli o doklady, samozrejme, poskytli sme im potrebnú asistenciu," uviedol riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ Igor Skoček.

Rezort zahraničia pripomína, že Grécko je krajina s častými požiarmi počas letného obdobia, preto treba byť ostražitý.  "V prípade, ak sa turisti ocitnú v oblasti kde začne horieť, alebo je nebezpečenstvo, že by sa požiar mohol rozšíriť smerom k apartmánu či domu, treba telefonicky informovať hasičov na čísle 199 a riadiť sa ich pokynmi, respektíve pokynmi záchranárov či pracovníkov ubytovacieho zariadenia. Odporúčame tiež v prípade núdze kontaktovať zastupiteľský úrad SR v Aténach na telefónnom čísle: +30 693 240 8028. V mimoriadnych situáciách sa môžu turisti obrátiť aj na turistickú políciu na štvormiestne číslo: 1571," informuje rezort zahraničných vecí.

Viacero krajín ponúklo pomoc

Grécku ponúklo pomoc v boji proti smrtiacim požiarom, ktoré zúria v okolí Atén, viacero krajín vrátane Nemecka, Talianska či Turecka. "V týchto ťažkých hodinách stojí Nemecko pevne po boku našich gréckych priateľov," vyhlásila v tejto súvislosti v utorok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že jeho krajina posiela do Grécka dve lietadlá s vodnými vakmi, ďalšie dve posiela aj Španielsko.

Pomoc v pondelok ponúkol aj Cyprus, Izrael a dokonca aj Turecko, s ktorým má Grécko dlhodobo napäté vzťahy. Turecké ministerstvo zahraničných vecí však oznámilo, že Atény tureckú pomoc nateraz odmietli s tým, že ju zatiaľ nepotrebujú. "Naše lietadlá tam môžu byť za 45 minút a ak nás o ne požiadajú, sme pripravení ich vyslať okamžite," vyhlásil turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok