Hanba, chyba i potupa. Trumpa kritizujú po stretnutí s Putinom

TA3 SITA
17.7.2018 09:40

Členovia amerického Kongresu tvrdo kritizujú prezidenta Donalda Trumpa za jeho stanoviská počas tlačovej konferencie s ruským kolegom Vladimirom Putinom.

Predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory Kongresu, republikán Paul Ryan povedal, že nie je žiadnych pochýb o ruských hackerských útokoch počas prezidentských volieb v roku 2016, čo Trump v Helsinkách poprel. "Prezident si musí vážiť, že Rusko nie je naším spojencom. Rusko je nepriateľom našich základných hodnôt a ideálov," vyjadril sa.

Senátor Jeff Flake označil správanie prezidenta za hanbu. "Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, keď sa náš americký prezident postaví vedľa ruského prezidenta a z ruskej agresie obviní Spojené štáty. Je to hanba,"napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Senátor Lindsey Graham zas Trumpa obvinil z toho, že premrhal príležitosť "obviniť Rusko zo zodpovednosti za zásahy z roku 2016 a varovať ho tak pred ďalšími voľbami". Republikánsky senátor John McCain označil samit politikov za "tragickú chybu" a tlačovú konferenciu za "jedno z najpotupnejších vystúpení amerického prezidenta v histórii."

O podobné stanoviská sa podelili aj niektorí demokrati. "Je obrovská potupa, keď prezident spolu s Putinom obviní Spojené štáty z toho, že sú zodpovedné za ruský útok na našu demokraciu," uviedol senátor Mark Warner. Hlavu USA kritizuje aj James Clapper, ktorý bol riaditeľom tajných služieb v období 2010 až 2017. "Prezident Spojených štátov pred celým svetom kapituloval a zdá sa byť zastrašovaný Vladimirom Putinom. Bolo to prekvapujúce a veľmi, veľmi znepokojujúce," povedal pre CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok