Putin poprel zásah do volieb, Trump verí v zlepšenie vzťahov

TA3 TASR ČTK SITA
16.7.2018 20:25

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok na tlačovej konferencii v Helsinkách prekvapivo obsiahlo zaoberal americkým obvinením, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Zdôraznil pritom predchádzajúce stanovisko Moskvy, že Rusko sa žiadneho zasahovania nedopustilo.

Trump nevidí dôvod

Nevidím dôvod, prečo by Rusko malo zasahovať do prezidentských volieb v roku 2016, vyhlásil Donald Trump po rokovaní so svojím ruským náprotivkom. Americké tajné služby pritom zásahy už skôr potvrdili. Cieľom kampane bolo podľa nich podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovú.

Americký prezident na tlačovej konferencii zopakoval, že počas predvolebnej kampane neexistovala žiadna "tajná dohoda" medzi ním a ruskou vládou. Ako uviedol, viedol "čistú kampaň" a "ľahko" porazil demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. "Viedol som skvelú kampaň, a preto som prezidentom," dodal Trump. Nad Trumpovými slovami sa pozastavila napríklad americká CNN. Ako uviedla v komentári na svojich webových stránkach, Trump stojaci vedľa Putina odmietol kritizovať ruského prezidenta za zasahovanie do volieb a naopak obrátil svoju kritiku na ministerstvo spravodlivosti a FBI.

Podľa agentúry AP Trump k tomu poznamenal, že Putin mu dal "neuveriteľnú ponuku" umožňujúcu ruským a americkým vyšetrovateľom spolupracovať v prípade údajných ruských kybernetických útokov. Putin podľa Trumpa navrhol, aby Spojené štáty poskytli spravodajské informácie ruskej armáde, aby Moskva mohla zistiť pravdu o tom, čo sa vlastne stalo. Trump zdôraznil, že má "veľkú dôveru" k americkým tajným službám, podľa ktorých Rusko zasahovalo do volieb. Putin je však podľa neho "neuveriteľne presvedčivý" vo svojom tvrdení, že Rusko s tým nemá nič spoločné.

Trumpov spojenec má iný názor

Americký republikánsky senátor Orrin Hatch, ktorý je podľa CNN kľúčovým spojencom prezidenta Trumpa, však vyhlásil, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016. "Rusko zasahovalo do volieb v roku 2016. Všetky naše popredné spravodajské agentúry sa na tom zhodli. Od prezidenta nadol musíme urobiť všetko, čo je v našej moci, aby sme ochránili našu demokraciu tým, že zabezpečíme budúce voľby pred zahraničným vplyvom a zasahovaním bez ohľadu na to, čo hovorí Vladimir Putin alebo nejaký iný ruský operatívec," uviedol Hatch.

Americkí politici ho kritizujú

Aj predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan vyhlásil, že "niet pochybností" o tom, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a aj naďalej sa pokúša podkopávať demokraciu v Spojených štátoch a na celom svete. Republikán Ryan uviedol, že Rusko zasahovalo do volieb aj podľa americkej spravodajskej komunity a výboru Snemovne reprezentantov pre tajné služby. "Prezident musí uznať, že Rusko nie je náš spojenec," konštatoval s tým, že Rusko "zostáva nepriateľské voči našim najzákladnejším hodnotám a ideálom". Líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer obvinil Trumpa z "hanebného výkonu" na tlačovej konferencii po boku Putina. Nazval to "smutným dňom pre Ameriku".

Podľa Schumera Trumpove vyjadrenia na jeho európskej ceste vrátane pondelkovej tlačovej konferencie posilnili nepriateľov USA. Popredný demokrat uviedol, že je od šéfa Bieleho domu "nerozvážne, nebezpečné a slabošské", keď verí Putinovi, že Rusko do volieb v roku 2016 nezasahovalo. Líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová vyhlásila, že Trumpova "slabosť pred Putinom" dokazuje, že Rusi majú na neho kompromitujúce informácie. Bývalý šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby John O. Brennan uviedol na Twitteri, že čo sa týka Trumpovho výkonu, nešlo o nič menšie ako zradu.

Senátor Jeff Flake označil správanie prezidenta za hanbu. "Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, keď sa náš americký prezident postaví vedľa ruského prezidenta a z ruskej agresie obviní Spojené štáty. Je to hanba,"napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Senátor Lindsey Graham zas Trumpa obvinil z toho, že premrhal príležitosť "obviniť Rusko zo zodpovednosti za zásahy z roku 2016 a varovať ho tak pred ďalšími voľbami". Republikánsky senátor John McCain označil samit politikov za "tragickú chybu" a tlačovú konferenciu za "jedno z najpotupnejších vystúpení amerického prezidenta v histórii."

Izraelský premiér výsledok víta

Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua potešil výsledok pondelkovej schôdzky. "Premiér Benjamin Netanjahu chváli trvalý záväzok USA a prezidenta Donalda Trumpa k bezpečnosti Izraela vyjadrený na schôdzke medzi prezidentom Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Priateľstvo medzi Izraelom a USA nebolo nikdy silnejšie," uviedla Netanjahuova kancelária. "Premiér Netanjahu taktiež veľmi oceňuje bezpečnostnú koordináciu medzi Izraelom a Ruskom a jasné stanovisko prezidenta Putina k potrebe dodržiavať dohodu o separácii síl medzi Izraelom a Sýriou z roku 1974."

K summitu Trumpa a Putina sa vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vyhlásil, že rokovania boli "lepšie ako super", informovala agentúra TASS.

Putin reagoval na obvinenia

"Prezident Trump sa znova zmienil o téme takzvaného ruského zasahovania do volebných procesov v Spojených štátoch. Musel som zopakovať, čo som povedal už neraz, a to aj na stretnutiach s prezidentom. Ruský štát nikdy nezasahoval a ani nehodlá zasahovať do amerických vnútorných záležitostí vrátane volebného procesu," konštatoval Putin. "Vymenujte mi jediný fakt, ktorý hovorí o tajnej dohode (Trumpovho volebného štábu s Ruskom) pri prezidentských voľbách. Sú to úplné bláboly," vyhlásil ruský prezident. Je podľa neho potrebné opierať sa o fakty, nie o povesti. O dvanástich agentoch ruskej vojenskej rozviedky, ktorých minulý týždeň americký Federálny úrad pre vyšetrovanie obvinil z hackerského útoku proti serveru Demokratickej strany USA, Putin vraj nemá veľa čo povedať.

Robert Mueller, špeciálny vyšetrovateľ FBI prešetrujúci údajné ruské úklady, môže podľa Putina oficiálne požiadať o vypočúvanie osôb, ktoré považuje za vinníkov. "Naša (ruská) prokuratúra môže taký výsluch vykonať a informovať potom USA o jeho výsledku. Môžeme dokonca pozvať oficiálnych predstaviteľov USA vrátane členov Muellerovej komisie, aby na výsluchoch boli prítomní," povedal ruský prezident. "Rusko je demokratický štát, rovnako ako USA. Ak je to tak, potom konečné rozhodnutie (o zasahovaní) môže vyniesť len súd, nie tajné služby," dodal Putin.

Trump verí v zlepšenie vzťahov

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom nikdy neboli horšie ako v súčasnosti, vyhlásil americký prezident. Dúfa však, že sa to po jeho rokovaní s ruským prezidentom zmenilo. Za zlé vzťahy sú pritom podľa neho zodpovedné obe krajiny. "Rusko a USA musia nájsť spôsob, ako spolupracovať pri riešení spoločných problémov," vyhlásil pred novinármi Trump. Konštruktívny dialóg podľa neho otvára cestu k mieru. "Produktívne dialóg medzi našimi krajinami je dobrý pre USA, pre Rusko, ale aj pre celý svet," dodal. S ruským vodcom sa zhodli, že v spoločných debatách budú pokračovať.

Obaja štátnici spolu hovorili okrem iného o situácii v Sýrii. USA a Rusko "by mohli zachrániť tisícky životov" v Sýrii, uviedol Trump s tým, že by chcel predovšetkým pomôcť tamojším obyvateľom. Podľa amerického prezidenta chcú Rusko aj Spojené štáty tiež zaistiť izraelskú bezpečnosť.

O konkrétnych formách spolupráce medzi oboma krajinami sa nezmienil, uviedol však, že ruská i americká armáda, pokiaľ ide o Sýriu, spolupracujú a koordinujú svoje kroky. Moskva je pritom jedným z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada a Spojené štáty sú naopak spojencami sýrskych Kurdov. USA a Rusko "by mohli zachrániť tisícky životov" v Sýrii, uzavrel Trump túto tému na tlačovej konferencii.

Minulý týždeň pri návšteve Británie rovnako ako na predchádzajúcom summite Severoatlantickej aliancie šéf Bieleho domu zopakoval, že výstavba plynovodu Nord Stream 2, ktorý má privádzať zemný plyn z Ruska do západnej Európy a predovšetkým do Nemecka, je tragédiou. Poukázal pritom na skutočnosť, že Berlín na jednej strane žiada ochranu pred Moskvou a na druhej strane Rusom hradí miliardy za energie. Na konferencii na otázku týkajúcu sa výstavby tohto plynovodu Trump odvetil, že Spojené štáty a Rusko sú konkurentmi pokiaľ ide o energetický trh.

Otázka Krymu

Postoj Ruska a Spojených štátov v otázke Krymu sa líši, ale pre Rusko je táto "otázka uzavretá". Takto reagoval na novinársku otázku ruský prezident, informovala agentúra TASS.

Podľa spravodajskej stanice BBC sa jeden z novinárov Putina opýtal aj na to, či má ruská vláda nejaké kompromitujúce materiály na Trumpa. Putin odpovedal, že nie. K tomu dodal, že dokonca ani nevedel, že Trump bol ešte ako podnikateľ v Rusku.

Z konferencie vyviedli protestujúceho

Protestujúceho muža museli vyviesť tesne pred spoločnou tlačovou konferenciou. Informovala o tom agentúra AP. Muž usadený medzi americkými novinármi držal plagát s nápisom "Dohoda o zákaze jadrových zbraní", na ktorú sa chcel podľa vlastných slov spýtať. Identifikoval sa ako reportér amerického liberálneho časopisu The Nation.

finland-trump-putin-summit-07653-842d24a0fee7458c9d6f0c48d4c4b934_7f000001-e9a1-0916.jpg

K mužovi pristúpil agent americkej tajnej služby a fínska ochranka ho vyviedla z miestnosti, kde sa mala o niekoľko minút konať tlačová konferencia oboch prezidentov. Podľa vyhlásenia časopisu The Nation išlo o Sama Husseiniho, ktorý dostal od časopisu akreditáciu, aby spravodajsky pokrýval summit. "V čase, keď táto administratíva neustále očierňuje médiá, sme znepokojení správami, že ho násilím vyviedli z tlačovej konferencie pred tým, ako obaja lídri začali odpovedať na otázky," píše sa v stanovisku časopisu The Nation.

Putin daroval Trumpovi loptu

Ruský prezident sa na tlačovej konferencii nezabudol zmieniť o úspechu svojej krajiny pri organizovaní svetového futbalového šampionátu. Trumpovi venoval oficiálnu loptu majstrovstiev. Putin reagoval na Trumpove vyhlásenie týkajúce sa krízy v Sýrii, v ktorom americký prezident svojho ruského partnera upozornil, že pri riešení situácie v tejto krajine je "lopta na strane Ruska". Putin reagoval, že pokiaľ ide o loptu, tá je teraz naopak na strane Ameriky - a odovzdal šéfovi Bieleho domu loptu s oficiálnym znakom ruského šampionátu.

finland-trump-putin-summit-20603-779f731795d14a13b14dcd3b8c380c96_7f000001-e2c3-ce75.jpg

Trump počas tlačovej konferencie aj pri začatí summitu Rusko opakovane chválil za úspech pri usporiadaní majstrovstiev sveta. Povedal, že semifinálové zápasy aj finále medzi Francúzskom a Chorvátskom v televízii sledoval. S loptou v rukách Putinovi povedal, že trofej odovzdá svojmu najmladšiemu synovi Barron.

Putinov kritik, americký republikánsky senátor Lindsey Graham, však reagoval na Twitteri slovami, že ak by bol na Trumpovom mieste, skontroloval by futbalovú loptu, či v nej nie sú odpočúvacie zariadenia, a nikdy by nedovolil, aby sa dostala cez prah Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok