Posledné štvrťfinále ponúklo penaltovú drámu, chorvátsky sen pokračuje

TA3 SITA
7.7.2018 23:22

Posledným semifinalistom na XXI. majstrovstvách sveta vo futbale sa v sobotu stalo Chorvátsko. Zverenci trénera Zlatka Daliča zdolali v čiernomorskom letovisku Soči domácich Rusov až v rozstrele zo značky pokutového kopu, keď v riadnom hracom čase po 90 minútach sa stretnutie skončilo nerozhodne 1:1 a po predĺžení 2:2. Chorváti skompletizovali európske kvarteto najlepších na turnaji, medzi ktoré predtým prenikli Francúzi, Belgičania a Angličania.

Posledné štvrťfinále ponúklo penaltovú drámu, chorvátsky sen pokračuje
SITA/AP

Z vedenia sa Rusi netešili ani desať minút

V riadnom hracom čase sa diváci dočkali po jednom presnom zásahu na oboch stranách. Autorom úvodného gólu bol po polhodine hry strelou spoza pokutového územia na radosť väčšiny publika domáci Denis Čeryšev, ktorý na šampionáte skóroval už štvrtýkrát. Z vedenia sa Rusi netešili ani desať minút, keďže v 39. min vyrovnal na 1:1 hlavou Andrej Kramarič. Po zmene strán sa už strelci ani jedného mužstva nepresadili, hoci bližšie k tomu boli Chorváti. Tí naklonili skóre na svoju stranu v prvej časti predĺženia, keď v 101. min Domagoj Vida.

Ruskí hráči však dokázali ešte vyrovnať, keď sa v 115. min presadili zo štandardnej situácie zásluhou Mária Fernandesa. Oba tímy museli ísť po osemfinále druhýkrát do rozstrelu, ktorý lepšie zvládli chorvátski futbalisti, keď pri dvoch ruských zaváhaniach premenili štyri z piatich pokusov. Ich rozhodujúci gól strelil Ivan Rakitič. Rusi na rozdiel od osemfinále, keď vyradili Španielov, svoje druhé penaltové rozuzlenie na šampionáte už nedotiahli do úspešného konca a ich účinkovanie sa skončilo.

Na rozdiel od predchádzajúcich troch štvrťfinále MS 2018 tentoraz neplatilo, že kto skóruje ako prvý, postúpi ďalej. Chorváti sa prebojovali do semifinále MS po dvoch desaťročiach. Vo Francúzsku 1998 získalo chorvátske mužstvo historické bronzové medaily. Chorvátsko v stredu 11. júla od 20.00 h SELČ nastúpi v moskovských Lužnikách proti Anglicku.

Rusko - Chorvátsko 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), v rozstrele z 11 m 3:4 - Chorvátsko postúpilo do semifinále MS 2018

Góly: 31. Čeryšev, 115. Mário Fernandes - 39. Kramarič, 101. D. Vida, ŽK: 109. Gazinskij - 35. Lovren, 38. Strinič, 103. D. Vida, 114. Pivarič, rozhodoval: Ricci (Braz.), 44 287 divákov

Rozstrel z 11 m: Smolov (Rus.) - nepremenil, Brozovič (Chor.) - 0:1, Dzagojev (Rus.) - 1:1, Kovačič (Chor.) - nepremenil, Mário Fernandes (Rus.) - nepremenil, Modrič (Chor.) - 1:2, Ignaševič (Rus.) - 2:2, D. Vida (Chor.) - 2:3, Kuziajev (Rus.) - 3:3, Rakitič (Chor.) - 3:4

Zostavy:

Rusko: Akinfejev - Mário Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudriašov - Zobnin, Kuziajev - Samedov (54. Jerochin), Golovin (102. Dzagojev), Čeryšev (67. Smolov) - Dziuba (79. Gazinskij)

Chorvátsko: Subašič - Vrsaljko (97. Čorluka), Lovren, D. Vida, Strinič (74. Pivarič) - Rakitič, Modrič - Rebič, Kramarič (88. Kovačič), Perišič (63. Brozovič) - Mandžukič.

Muselo sa predlžovať

Začiatok duelu bol sľubný. Rusi pohrozili v prvej päťminútovke Dziubom, v 6. min musel na druhej strane pri strele Rebiča z ostrého uhla zasiahnuť Akinfejev. Z následného rohu sa dostal Rebič opäť k zakončeniu, ale hlavičkoval nad. Potom sa však pokračovalo bez výraznejšieho vzrušenia pred bránkami. Z ničoho nič udreli domáci. V 31. min si Čeryšev narazil loptu s Dziubom a z diaľky zakončil ľavačkou nechytateľne pod brvno, Subašič bol bezmocný - 1:0. Chorváti sa však vyrovnania dočkali už o osem minút, keď bleskurýchlo využili trhliny v otvorenej ruskej defenzíve. Na konci úniku po ľavej strane bol Mandžukičov center a presná hlavička Kramariča - 1:1.

Po zmene strán boli Chorváti blízko k vedúcemu gólu v 60. min, keď po závere pred ruskou svätyňou vystrelil Perišič, Akinfejev bol už prekonaný, ale šťastie stálo pri domácich, keďže lopta sa od žrde odrazila mimo bránky. Potom už ani jedno mužstvo nedokázalo nájsť recept na prekonanie obrany, a tak muselo predlžovať.

"Vatreni" v prvej pridanej pätnásťminútovke udreli ako blesk z čistého neba. Po Modričovom rohu skončila hlavička z úrovne bodu pokutového kopu v Akinfejevovej sieti. V 112. min nebezpečne zakončil Kuziajev, ale je pokus kryl Subašič. O tri minúty sa však "zborná" už dočkala. Dzagojev z priameho kopu na hranici pokutového územia našiel hlavu Mária Fernandesa, ktorý usmernil loptu do chorvátskej siete - 2:2. Na rad prišiel jedenástkový rozstrel, ktorý vyhrali Chorváti 4:3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok