Belgičania sa prebojovali do semifinále, Brazília sa lúči so šampionátom

TA3 SITA
6.7.2018 22:41

Reprezentanti Belgicka sa stali druhými semifinalistami na XXI. futbalových majstrovstvách sveta v Rusku, keď si v druhom piatkovom štvrťfinále poradili s hráčmi Brazílie 2:1.

Belgičania sa prebojovali do semifinále, Brazília sa lúči so šampionátom
SITA/AP

Na svetovom šampionáte prvý raz od roku 1986

Obidva góly Belgičanov v Kazani padli ešte v prvom polčase, "červených diablov" poslal v 13. min do vedenia vlastným gólom Fernandinho a v 31. min pridal druhý belgický gól Kevin de Bruyne. Po zmene strán v 76. min skorigoval Renato Augusto. Belgičania sa prebojovali do semifinále na svetovom šampionáte po prvý raz od roku 1986, keď skončili celkovo štvrtí. Zverenci trénera Roberta Martíneza sa v boji o finálovú účasť stretnú v utorok s Francúzmi, ktorí zdolali Uruguajčanov 2:0.

Belgicko sa s Brazíliou stretlo len v druhom vzájomnom zápase v histórii. Prvý sa uskutočnil rovnako na majstrovstvách sveta - v roku 2002 v Japonsku a Kórejskej republike sa z víťazstva 2:0 v osemfinále tešili Brazílčania. Zatiaľ čo Belgicko natiahlo šnúru bez prehry na 24 stretnutí, Brazília prehrala prvý raz po 15 dueloch.

Neúspech Brazílie znamená, že medzi najlepšími štyrmi mužstvami tohtoročného svetového šampionátu nebude krajina z Južnej Ameriky, čo sa naposledy stalo na MS 2006 v Nemecku. Vtedy bolo semifinálové zloženie rovnako čisto európske, prebojovali sa doň Nemci, Taliani, Portugalčania a Francúzi. V Rusku zostáva odohrať ešte dve štvrťfinálové merania síl. V sobotu sa od 16.00 h proti sebe postavia Angličania a Švédi, večer sa od 20.00 h stretnú domáci Rusi s Chorvátmi.

Brazília - Belgicko 1:2 (0:2)

Góly: 76. Renato Augusto - 13. Fernandinho (vlastný), 31. De Bruyne, ŽK: 85. Fernandinho, 90. Fagner - 47. Alderweireld, 71. Meunier, rozhodoval: Mažič (Srb.), 42 873 divákov

Zostavy:
Brazília: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho (73. Renato Augusto), Fernandinho - Willian (46. Firmino), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (58. Douglas Costa)
Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (83. Vermaelen) - De Bruyne, R. Lukaku (87. Tielemans), E. Hazard.

Brazílčania vstúpili do druhého dejstva aktívne

V 8. min mohli ísť Brazílčania do vedenia, ale Thiago Silva po Neymarovom rohovom kope netrafil loptu ideálne, tá skončila na pravej žrdi belgickej bránky. O dve minúty neskôr v takmer rovnakej pozícii zlyhal aj Paulinho. V 13. min však udreli Belgičania - rohový kop zahrával Nacer Chadli a loptu ramenom do vlastnej siete usmernil Fernandinho. V 19. min Philippe Countinho z diaľky preveril pozornosť Thibauta Courtoisa, belgický gólman si o šesť minút neskôr poradil aj so strelou Marcela. V 31. min sa Belgičania dostali do dvojgólového vedenia. De Bruyne po rýchlom protiútoku napriahol z hranice šestnástky a prvou belgickou strelou na bránku prekonal Alissona. V 37. min mohol z diaľky znížiť Coutinho, ale Courtois mu to pekným zákrokom nedovolil. V 41. min mal prácu aj Alisson, keď musel vyraziť priamy kop De Bruyneho a po následnom rohovom kope to technicky skúsil Vincent Kompany.

Brazílčania podľa očakávaní vstúpili do druhého dejstva aktívne. V 51. min sa mohol presadiť striedajúci Roberto Firmino, ale nedočiahol na prudký center Marcela z ľavej strany. O chvíľu na to sa vrútil medzi belgických obrancov Paulinho, napokon ho zastavil až Courtois. Následne Gabriel Jesus v šestnástke nasadil jasličky Janovi Vertonghenovi a potom spadol po kontakte s Kompanym. Hlavný rozhodca Milorad Mažič neodpískal pokutový kop. V 62. min sa Belgičania dostali do ďalšieho rýchleho protiútoku, ale Eden Hazard minul Alissonovu svätyňu. V okamžitej akcii na opačnej strane vynikol Courtois proti Douglasovi Costovi.

Potom prišla fáza, keď sa obidva tímy nedostávali veľmi do šancí, až v 76. min znížil hlavou striedajúci Renato Augusto po centri Coutinha. Brazílčanom po góle narástli krídla, no Renato Augusto v 81. min trestuhodne zahodil veľkú príležitosť na vyrovnanie. O tri minúty neskôr nepochodil ani Coutinho. V nadstavenom čase si Neymar pýtal pokutový kop, ale píšťalka Mažiča zostala nemá. V štvrtej minúte nadstaveného času sa zaskvel Courtois pri technickej strele Neymara. To bola pre Brazíliu posledná šanca na vyrovnanie a lúči sa so šampionátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok