Éra Mikuláša Dzurindu na čele strany SDKÚ-DS sa končí

TA3, TASR
19.5.2012 08:06

Éra Mikuláša Dzurindu, ktorý stál na čele SDK, neskôr SDKÚ a SDKÚ-DS od roku 1998, sa dnes končí. Dvojnásobného predsedu vlády vystrieda vo funkcii jeden z trojice Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Kto to bude, o tom rozhodne 441 delegátov na straníckom kongrese vo Zvolene.

Dzurinda, ale aj ďalšie pravicové strany, čelili pred marcovými voľbami ostrej kritike verejnosti za kauzu Gorila. Nespokojnosť voličov sa prejavila aj v historicky najhoršom volebnom výsledku strany (6,09 percenta). Líder Dzurinda krátko po voľbách oznámil, že kandidovať na predsedu viac nebude a podporil Luciu Žitňanskú, ktorá záujem o tento post deklarovala ešte pred voľbami. O funkciu viac nemá záujem ani dlhoročný podpredseda Ivan Mikloš.


Ako druhý svoju kandidatúru oznámil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a zatiaľ posledným bol poslanec NR SR Viliam Novotný. Trojica politológov, ktorých oslovila TASR (Ján Baránek, Rastislav Tóth, Michal Horský), dávajú najväčšie šance Frešovi. Súčasne však upozorňujú na to, že táto prognóza sa nakoniec nemusí naplniť, keďže rozhodujúcou nie je popularita kandidátov u voličov, ale vnútorné vzťahy v rámci strany.


Všetci traja kandidáti sa vo svojich programoch zhodujú, že z SDKÚ-DS chcú modernú, otvorenú či slušnú stranu. Všetci traja zároveň v prípade svojho úspechu počítajú s neúspešnými protikandidátmi do svojho najužšieho tímu. V tajných voľbách na kongrese zvíťazí ten, kto získa aspoň 221 hlasov delegátov. Ak sa to v prvom kole žiadnemu z nich nepodarí, do druhého kola postúpia dvaja najlepší. V tom vyhrá uchádzač s najväčším počtom hlasov. V prípade remízy by sa tajná voľba musela zopakovať.


Po zvolení lídra bude nasledovať tajná voľba generálneho sekretára SDKÚ-DS, a to na návrh nového predsedu. Následne delegáti zvolia nových podpredsedov. Aký bude ich počet, zatiaľ jasné nie je, návrh na podpredsedu môže dať ktorýkoľvek z delegátov. Tí tiež zvolia členov straníckeho súdu, revíznej komisie a schvália generálnu líniu SDKÚ-DS na roky 2012 až 2016. Pôvodne sa počítalo s tým, že na dnešnom kongrese sa budú meniť aj stanovy. Na návrh Novotného však stranícke Prezídium od tohto zámeru upustilo a túto problematiku odložili na jeseň.


Po historicky najhoršom výsledku strany vo voľbách nie sú pre ňu zatiaľ priaznivé ani prieskumy verejnej mienky. Agentúra Polis Slovakia SDKÚ-DS v telefonickom prieskume namerala len 4,8 percenta, čo by nestačilo ani na vstup do parlamentu. Z aktuálnych lídrov politického subjektu sa ani jeden neobjavil v prvej desiatke najdôveryhodnejších politikov. Druhú priečku tu obsadila expremiérka Iveta Radičová, ktorá však z politiky aj zo strany odišla.

Pozrite si aj prejavy kandidátov na post predsedu strany:

http://www.ta3.com/clanok/15006/kandidati-na-post-predsedu-sdku-ds-vystupili-so-svojimi-prejavmi.html

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok