Kandidáti na post predsedu SDKÚ-DS vystúpili so svojimi prejavmi

TA3, SITA
19.5.2012 13:38

Delegáti kongresu SDKÚ vo Zvolene dnes zvolia nového predsedu strany. Ten doterajší - Mikuláš Dzurinda sa so svojim vedením strany rozlúčil prejavom.

Kandidáti na post predsedu SDKÚ-DS vystúpili so svojimi prejavmi
TASR

Žitňanská chce zo strany prvú voľbu pre neľavicového voliča

Kandidátka na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská chce viesť stranu tak, aby sa stala prvou voľbou pre neľavicového voliča. Ako povedala vo svojom prejave na kongrese, kandidatúru ohlásila pred voľbami preto, aby sa vrátila dôvera v stranu. Upozornila, že po prehre vo voľbách zrazu všetci hovoria, že treba počúvať ľudí. „Ja ich počúvam. Želajú si, aby jednofarebná vláda dostala dôveryhodnú opozíciu, aby existovala alternatíva. SDKÚ-DS je pre mňa jediná strana, ktorá má potenciál, aby existovala alternatíva Smeru,“ vyhlásila.

Žitňanská vie, že niektorí delegáti o nej pochybujú. „Počúvam, že som Dzurindov človek, že mám úzku agendu, že som kaviarenský intelektuál a počula som aj, že som žena,“ povedala. Pripomenula, že Dzurinda ju pozval cez Ivana Mikloša na kandidátku strany. Dzurindovi ďakuje za ukotvenie v západnom svete a že Slovensko má za sebou ťažké reformy, ktoré dali nádej ľuďom na lepší život. „Prieči sa mi pridať sa na stranu tých, ktorí dnes vedia, koho treba rituálne popraviť. Keď bolo zle, som sa postavila,“ konštatovala.

Žitňanská avizuje, že v prípade zvolenia za predsedníčku, po dvoch rokoch zvolá kongres strany, aby si na ňom povedali, čo sa podarilo a čo ešte treba spraviť. Zdôraznila, že nelavíruje, ponúka jasné postoje. Nerobila osobnú kampaň na úkor strany. Deklarovala, že v úzkom tíme vedenia strany chce mať poslancov NR SR Ľudovíta Kaníka, Martina Fedora, Ivana Štefanca, Miroslava Beblavého, Jozefa Mikuša, Pavla Freša a Viliama Novotného. Chce navrhnúť, aby sa v strane nekumulovali funkcie.

Frešo chce stranu vrátiť do prvej ligy

Bratislavský župan a kandidát na predsedu SDKÚ-DS Pavol Frešo chce, aby sa strana vrátila do prvej ligy. Ako povedal vo svojom prejave na volebnom kongrese, dôležité je, aby strana zostala aj po voľbe predsedu jednotná. Poďakoval Lucii Žitňanskej, vďaka ktorej sa podarilo strane prekročiť päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu. Preto chce mať Žitňanskú vo vedení strany a ponúka jej kreslo podpredsedu. Okrem nej chce vo vedení zástupcov regiónov. Chce, aby kandidátov na podpredsedov strany navrhli Košický, Prešovský a Banskobystrický kraj. Frešo ponúka cestu plnú práce. „Chcem vybudovať stranu zospodu. Chcem úspech už v župných voľbách,“ uviedol.

Jednou z príčin neúspechu bolo podľa Freša, že SDKÚ-DS neobhajovala dostatočne strednú vrstvu a opustila ju. Považuje za chybu, že strana mala problémy zápasiť s monopolmi a nechali túto tému ľavičiarom. Kritizoval tiež postoj ku kauze Gorila, keď SDKÚ-DS držala úradníkov z Gorily do poslednej chvíle.

Frešo kritizoval, že v strane nerozumeli personálnym nomináciám, o mnohých ani nevedeli. Sľúbil, že o nomináciách bude rozhodovať prezídium, ale nominant sa musí obhájiť aj pred členskou základňou.

Strana potrebuje podľa Novotného nový začiatok

SDKÚ–DS podľa kandidáta na post predsedu strany Viliama Novotného potrebuje nový začiatok. Ako povedal na kongrese pre delegátmi, v strane musia uskutočniť úplnú, zásadnú zmenu lídrov, zmenu spôsobu politiky a zmenu organizácie strany. Táto zmena musí byť podľa neho presvedčivá a poctivá.

Stav, do ktorého sa SDKÚ-DS dostala podľa Novotného spôsobilo niekoľko závažných chýb, ktorých sa dopustilo vedenie SDKÚ–DS najmä od roku 2009. Prvou bol pád vlády v roku 2011 - voliči ho pripísali aj SDKÚ–DS. Druhou príčinou bol rozkol v najužšom vedení strany medzi Ivetou Radičovou a Mikulášom Dzurindom resp. Ivanom Miklošom. Ďalšou príčinou neúspechu podľa neho bol program pre parlamentné voľby 2012, ktorý bol stereotypne známy. Centrálna kampaň bola navyše v regiónoch nezaujímavá.

Novotný vidí príčinu neúspechu v Mikulášovi Dzurindovi. Podľa neho bolo chybou, že viedol stranu do volieb. „Je veľmi smutné, že zakladateľ SDKÚ–DS a náš dlhoročný líder, politik, ktorý sa nezmazateľne zapísal do dejín Slovenska a jeho zásluhy o našu vlasť a jej postavenie v Európe sú obrovské, musel odísť po takej ponižujúcej volebnej porážke,“ povedal. Napokon podľa neho SDKÚ-DS nepomohli ani kauzy a škandály, ktoré s ňou boli spájané.

Strana potrebuje podľa Novotného nový cieľ a novú ponuku, s ktorou predstúpi pred svojich členov, sympatizantov a voličov. Nová ponuka, ktorou by mala SDKÚ-DS osloviť členov, sympatizantov a voličov, musí vychádzať z uvedomenia si chýb, ktoré v strane urobili. SDKÚ–DS je podľa Novotného stranou, ktorá má obrovský odborný potenciál svojich členov. Vždy sme boli považovaní za stranu odborníkov. Tento odborný potenciál členov je potrebné využiť na prípravu nového konkrétneho programu, ktorý bude ponúkať riešenia problémov a starostí ľudí v regiónoch.

SDKÚ-DS má byť podľa Novotného pripravená spolupracovať s partnermi v opozícii, ale nie z pozície mentora či falošného líderstva, ale z pozície partnerstva. „Naším cieľom musí byť, aby sme ponúkli voličom jasnú a zrozumiteľnú programovú aj politickú alternatívu voči politike strany SMER-SD,“ zdôraznil. SDKÚ-DS predstavuje ideovú, programovú a politickú alternatívu voči strane Smer-SD, preto Novotný vyzval, aby už dnes na kongrese deklarovali, že SDKÚ-DS nevstúpi do vlády so Smerom-SD.

SDKÚ-DS musí podľa Novotného zásadne odmietnuť kabinetnú politiku, ktorá bola doteraz vedená v SDKÚ–DS. Členská základňa bola odtrhnutá od rozhodovania úzkeho vedenia. Prestala rozumieť politike strany a čiastočne na ňu rezignovala. Politiku nesmú robiť podľa neho úradníci, ale členovia strany.

Novotný kritizoval aj personálne nominácie a najmä priateľa Ivana Mikloša Miroslava Mikulčíka, ktorý strane za rok a pol dvakrát zlomil väz. Upozornil, že nevie o žiadnom návrhu miestneho zväzu, ktorý by Mikulčíka navrhol. Mikulčík najskôr musel odísť z postu riaditeľa Daňového riaditeľstva pre kauzu budovy pre daniarov v Košiciach. Neskôr musel opustiť aj funkciu šéfa Kompetenčného centra finančných operácií. Dôvodom bol nefunkčný nový daňový informačný systém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok