Poslanca kotlebovcov oslobodili v kauze protižidovského statusu

TA3 SITA TASR
4.7.2018 14:13

Poslanec kotlebovcov Stanislav Mizík si môže vydýchnuť. Špecializovaný trestný súd ho oslobodil spod obžaloby z extrémizmu v prípade protižidovského a "protislniečkarskeho" statusu na sociálnej sieti Facebook.

Kritika vyznamenaných so "židovským pôvodom"

Status sa mal pôvodne objaviť na stránke Volá Hlas Gemera/ĽSNS. Autor v ňom kritizoval udelenie štátnych vyznamenaní prezidentom Andrejom Kiskom pri príležitosti 24. výročia vzniku SR osobám so židovským pôvodom alebo sa hlásiacim k tomuto vierovyznaniu. Podľa obžaloby tým tieto osoby znevážil a dopustil sa ich hanobenia pre ich zdanlivú príslušnosť k rase alebo pre ich náboženské presvedčenie.

lsns-0a000002-96d6-d855_7f000001-b9e5-ff79.jpg

Prokurátor pre vynesením rozsudku vyhlásil, že Mizík je autorom textu, ktorý je predmetom obžaloby. "Preukazuje to výsledok prehliadky priestorov v NR SR, kde boli nájdené ručne písané poznámky písané obžalovaným. On si sám spisoval zoznam prezidentom vyznamenaných osôb, ktoré sú židovského pôvodu. Zoznam sa potom objavil na internete na stránkach ĽSNS, ktorých obsah dotoval Stanislav M. a obsahovo ju pokrýval aj v minulosti," povedal prokurátor.     

Podľa jeho slov niet preto dôvodu pochybovať, že pôvodcom textu je Mizík a on mal záujem na zverejnení hanlivého textu. "Žiadna z jeho reakcií po skutku nenasvedčuje, že by nebol autorom textu a že by nemal na statuse záujem. Status bol podpísaný jeho menom. Nedištancoval sa od toho, čo je podporný dôkaz. Statusom sa prezentoval ako poslanec, ako zástupca ĽSNS, ktorá je považovaná generálnym prokurátorom za extrémistickú," zdôraznil.

Musel by navštíviť koncentračný tábor

Prokurátor preto žiadal súd, aby sa zameral na význam viet a slov zverejnenie ktorých zabezpečil obžalovaný. "Význam statusu pochopil prokurátor, verejnosť aj poškodení. Status bol publikovaný za účelom hlbokého zneváženia židovskej komunity. Mám za to, že Mizík  naplnil skutkové podstaty zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia," konštatoval.     

V rámci probačného dohľadu prokurátor navrhol, aby sa Mizík musel zúčastniť prehliadky koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku aj s odborným výkladom a doniesť potvrdenie, že tam bol. Obhajoba, naopak, žiadala oslobodenie spod obžaloby. "Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný. Poznámky zaistené pri prehliadke sú dôkazom o nevine, vznikli až štyri dni potom. Navyše samotné poznámky nenesú žiadne znaky extrémizmu," povedal obhajca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok