Kotleba svedčil v procese s Mizíkom, k protižidovskému statusu sa nehlásia

TA3 TASR
4.7.2018 08:35

Kto napísal protižidovský status na Facebooku, ktorý komentoval vyznamenania prezidenta Andreja Kisku? ĽSNS sa k nemu na súde nehlási. Údajný autor textu, Stanislav Mizík, nevie podľa svojho straníckeho šéfa Mariana Kotlebu pracovať s počítačom.

Svedeckú výpoveď Kotlebu prečítal sudca

Obžalovaný poslanec parlamentu Stanislav Mizík nevie pracovať s počítačom, zaznelo opäť na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Autorom výroku bol tentoraz predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý podobne ako pred mesiacom neprišiel vypovedať osobne, tentoraz sa ospravedlnil z rodinných dôvodov. Jeho svedeckú výpoveď prečítal samosudca. Mizík čelí obžalobe z extrémizmu pre hanlivý status na sociálnej sieti.

lsns-0a000002-96d6-d855_7f000001-84b7-a0bd.jpg

Z Kotlebovej výpovede vyplýva, že dotknutý status nevidel, lebo nemá konto na Facebooku. Kto je jeho autorom, nevie.

V prospech obžalovaného na pojednávaní osobne vypovedal Pavol Demjanič, ktorý pracuje ako tajomník v Slovenskom historickom ústave v Ríme a v roku 2010 kandidoval za ĽSNS. Sľub znalca zložil priamo na pojednávaní. Vo výpovedi vylúčil, že by jeho kandidatúra za ĽSNS mala nejaký vplyv na posudok.

Požiadal ho, aby spravoval stránku

Dotknutá stránka, na ktorej sa status objavil, má názov Volá Hlas Gemera/ĽSNS. Svedok obžaloby Rudolf Steigauf, ktorý bol v roku 2017 právoplatne odsúdený na dva roky podmienečne za podnecovanie k obmedzovaniu práv, k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, ešte pred mesiacom na súde potvrdil, že ju do roku 2013, resp. 2014, spravoval, a to na základe žiadosti obžalovaného Mizíka. "Odvtedy ale nemám s touto stránkou nič spoločné. Mala slúžiť na prezentáciu názorov. Prebiehalo to tak, že Stanislav M. ma požiadal o zverejnenie textu a ja som to urobil. Nemám vedomosť, že by tam dávali príspevky aj iní ľudia," konštatoval.

Súd s poslancom Kotlebovej strany sa začal 24. mája. Mizík čelí obžalobe pre status na sociálnej sieti, v ktorom kritizoval udelenie štátnych vyznamenaní prezidentom Andrejom Kiskom pri príležitosti 24. výročia vzniku SR osobám so židovským pôvodom alebo sa hlásiacim k tomuto vierovyznaniu.

Podľa obžaloby tým tieto osoby znevážil a dopustil sa ich hanobenia pre ich zdanlivú príslušnosť k rase alebo pre ich náboženské presvedčenie. Trestného činu sa pritom dopustil ako verejný činiteľ. Mizík pred súdom vyhlásil, že sa cíti byť nevinný, využil svoje právo nevypovedať. Obhajcovia deklarovali, že nesúhlasia s obžalobou, popierajú, že by obžalovaný skutok spáchal, a skutok, ktorý sa mu kladie za vinu, nie je podľa nich trestným činom. Pred súdom ho bránia aj tvrdením, že nevie pracovať s počítačom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok