Nemocnice museli prijať výnimočné opatrenia, inak by nastal kolaps

TA3 TASR
30.6.2018 19:44

V súvislosti s novým systémom ambulantnej pohotovostnej starostlivosti bola sieť nemocníc Svet zdravia nútená v dvoch prípadoch prijať výnimočné opatrenia. Ako ďalej informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, v Trebišove bolo jasné už v stredu, že pohotovostnú službu nebude mať kto pre pacientov tohto okresu zabezpečiť.

Nemocnice museli prijať výnimočné opatrenia, inak by nastal kolaps
TASR/Milan Kapusta

Posilňujú služby

Keďže by pravdepodobne podľa neho nastal kolaps na urgentnom príjme, nemocnica z vlastnej iniciatívy od nedele rána posilňuje službu o dve ambulancie, jednu pre dospelých a jednu pre deti a dorast. Tie budú dočasne suplovať chýbajúcu pohotovosť APS. Ako vysvetlil, obidve budú plne funkčné v predpísaných časoch, počas pracovných dní od 16.00 h do 22.00 h a cez víkendy od 7.00 h do 22.00 h. Nachádzajú sa v priestoroch nemocnice.

"Podarilo sa nám takmer nemožné. Za štyri dni sme v spolupráci so všeobecnými lekármi zabezpečili funkčné provizórne riešenie. Našich pacientov sme nechceli nechať napospas osudu a ohroziť kapacitu nášho urgentného príjmu pre neodkladné prípady," zdôraznil riaditeľ nemocnice Svet zdravia Trebišov Juraj Bazár.

V Topoľčanoch je to zložitejšie

V Topoľčanoch je situácia v prípade pohotovosti pre dospelých zložitejšia, poznamenal Kráľ. Nemocnica dostala informáciu o nezabezpečení tejto ambulancie v piatok pred obedom. Ako pokračoval, okamžite začala pripravovať opatrenia na posilnenie svojho urgentného príjmu, aby dokázala zvládnuť oveľa väčší nápor ako doteraz. "Posilnili sme personálne zabezpečenie, zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu. Veríme, že napriek nepredvídateľnej situácii nemocnica obstojí a pacienti nebudú ohrození," doplnil riaditeľ nemocnice Svet zdravia Topoľčany Viktor Dudáš s tým, že nová ambulancia APS pre deti a dorast je plnohodnotne zabezpečená nemocnicou.

Doterajšia ambulancia lekárskej služby prvej pomoci pre dospelých v priestoroch mestskej polikliniky nepokračuje v obnovenej prevádzke. Nemocnica preto odporúča pacientom s neodkladnými zdravotnými problémami ísť priamo na urgentný príjem, ktorý funguje nepretržite.

Vážia si prístup lekárov a sestier

"Nie sme spokojní s tým, že niektoré z našich nemocníc neboli zo strany ministerstva zdravotníctva do poslednej chvíle dostatočne oboznámené s aktuálnou situáciou ohľadom zabezpečenia nových pohotovostí. Keďže cítime za pacientov zodpovednosť, spravili sme maximum, aby bola v našich regiónoch akútna zdravotná starostlivosť aj po 1. júli dostupná. Vážim si prístup spolupracujúcich lekárov a sestier, ktorí vnímali vážnosť situácie a v našej snahe nás podporili,” zhrnul generálny riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia. Vladimír Dvorový.

Systém fungovania lekárskej služby prvej pomoci sa mení od júla. Po novom pôjde o ambulantnú pohotovostnú službu. Zmeny v jej fungovaní boli podľa rezortu nevyhnutné, dlhodobo ich žiadali aj lekári. Celkovo má byť 75 ambulantných pohotovostí pre dospelých a 61 ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v pevnej sieti. V prvom kole výberového konania na organizátorov sa ich podarilo vybrať pre 40 percent siete, do konca júla trvá druhé kolo. Dovtedy niektorých organizátorov ministerstvo prevádzkovaním bodov poverilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok