Migrantov len so súhlasom, tvrdí premiér. SaS víta tábory mimo EÚ

TA3 TASR
29.6.2018 12:22

Slovensko môže prijať až 1200 migrantov v rámci výpomoci susedným krajinám, ktoré sa ocitnú v núdzi. Neprídu k nám však žiadni migranti bez toho, aby s tým vláda súhlasila, zdôraznil slovenský premiér Peter Pellegrini na margo dohody o migrácii, ktorá sa dosiahla na summite EÚ. Opozičníci zo SaS privítali avizované zriaďovanie utečeneckých táborov mimo územia členských štátov Únie.

Bolo to náročné, končili o piatej ráno

Rokovanie v Bruseli bolo podľa Pellegriniho veľmi náročné - trvalo desať hodín a skončilo sa až o pol piatej ráno. "Podarilo sa nám dosiahnuť text, s ktorým môže byť spokojná aj Slovenská republika, ale hlavne s tým textom môže byť spokojná aj Európska únia, pretože tú zodpovednosť za Európsku úniu nesieme všetci... Musím veľmi oceniť, že konečne sa diskusia z roviny vynucovania relokácie a povinných kvót presunula do roviny dôslednej ochrany vonkajších hraníc, čo bola jedna z hlavných tém," povedal premiér a zdôraznil, že to je niečo, čo Slovensko presadzovala dlhodobo.

Na základe textu dohody by malo dôjsť k posilneniu agentúry Frontex – navýšením finančných i technických prostriedkov. EÚ je zároveň podľa Pellegriniho vyzvaná, aby prehodnotila systém hotspotov v tretích krajinách, kde prebehne rýchly proces vyhodnotenia. Ak by predsa len nejakí migranti do EÚ prišli, dohodlo sa, že "budú môcť v krajinách prvej línie vzniknúť kontrolované centrá", tie však budú zriadené na dobrovoľnej báze.

Slovensko potrebovalo v tejto súvislosti uistenie, že preň nebudú vyplývať podmienky na povinné prerozdeľovanie. "Žiadni migranti neprídu na Slovensko bez toho, aby Slovensko súhlasilo," povedal premiér. Slovensko však podľa jeho slov "skôr vníma", že má stále kapacitu na poskytnutie dočasnej pomoci – napríklad dočasného umiestnenia azylantov zo susedných krajín, napríklad Rakúska, ktoré sa ocitnú v núdzi, na svojom území. Takto, v akýchsi "štartovacích zariadeniach", môže podľa Pellegriniho prijať až 1200 migrantov.

SaS: Navrhujeme to od začiatku

Strana Sloboda a Solidarita je potešená, že súčasťou riešenia migračnej krízy má byť podľa aktuálnej dohody Európskej únie zriaďovanie utečeneckých táborov mimo územia členských štátov Únie, kde prebehne azylový proces. 

„Pripomíname, že takéto riešenie spolu s dôraznou ochranou vonkajších hraníc EÚ strana SaS navrhuje od začiatku utečeneckej krízy,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a pokračoval: „Vzhľadom na slabú akcieschopnosť Európskej únie prijímať účinné opatrenia proti ilegálnej migrácii však máme dôvodné obavy, že európska diplomacia nedosiahne v tejto veci rýchly pokrok. Pritom Únia a jej členské štáty majú vzhľadom na úzke ekonomické väzby na krajiny na severe Afriky dostatočný vplyv na to, aby zriaďovanie táborov v spolupráci s OSN na svojom území akceptovali."

SaS očakáva od slovenskej diplomacie, ktorá odmieta prerozdelenie utečencov cez povinné kvóty, že bude vyvíjať silný tlak na to, aby toto riešenie nezostalo len na papieri v záveroch summitu. „Účinná ochrana schengenskej hranice, zriadenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ a reforma azylového procesu, ktorá zabráni zneužívania práva na azyl, je sumár reálnych nástrojov na riešenie migračnej krízy,“ poznamenal poslanec a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus a doplnil: „Ak budú tieto nástroje funkčné a ich súčasťou bude aj stratégia odchodu migrantov, pokiaľ nesplnia podmienky na udelenie azylu, mala by Slovenská republika poskytnúť primerané voľné kapacity na dočasné prichýlenie utečencov zo štátov, ktorým už kapacity nestačia.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok