Lídri štátov EÚ nakoniec našli kompromis pri otázke migrantov

TA3 TASR
29.6.2018 06:10

Štáty Európskej únie budú môcť zriadiť na svojom území strediská pre rýchle určenie. Tam sa bude riešiť, ktorý migrant má nárok na azyl v Európskej únii a koho vrátia späť do krajiny pôvodu. Je to súčasť kompromisu, na ktorom sa po viac ako ôsmich hodinách dohodli lídri členských štátov na summite v Bruseli.

Centrá pre prijímanie

Lídri EÚ dosiahli v piatok na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska zverejnené na Twitteri.

Na základe návrhu dohody, ku ktorému lídri EÚ po celonočnom rokovaní dospeli, umožnia jednotlivé členské štáty Únie na dobrovoľnej báze zriaďovať na svojom území centrá pre prijímanie migrantov.

Mnohohodinové rokovania

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil podľa spravodajskej televízie Sky News dohodu za "dobrú správu". V podobnom duchu komentovala dosiahnutie dohody aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá však zároveň pripomenula, že medzi členskými štátmi EÚ stále vládnu v otázke migrácie veľké názorové rozdiely.

"Po intenzívnej diskusii na nanajvýš náročnú tému, ktorou je pre EÚ migrácia, je dobrým signálom, že sme sa zhodli na spoločnom znení (dohody)," povedala po viac ako 8 hodín trvajúcich rokovaniach Merkelová.

Taliansky premiér privítal dohodu

Taliansky premiér Giuseppe Conte privítal dohodu o migrácii, ku ktorej dospeli lídri Európskej únie v piatok na svitaní v Bruseli. Zároveň dodal, že Rím rozhodne o prípadných centrách pre prijímanie migrantov na území Talianska neskôr, informuje agentúra Reuters. "Sme spokojní," povedal Conte novinárom po skončení rokovaní v Bruseli. "Bolo to dlhé vyjednávanie, ale oddnes Taliansko už nie je osamotené," dodal.

Conte spomenul body dohody vrátane možnosti zriadenia centier pre migrantov v krajinách EÚ, zameraných na rozhodovanie o žiadostiach o azyl. Zároveň však vyhlásil, že sa Taliansko doposiaľ nerozhodlo, či bude mať takéto zariadenia na svojom území. "Je to rozhodnutie, ku ktorému dospejeme vo vláde spoločne. Doposiaľ sme neboli vyzvaní, aby sme tak urobili," povedal Conte novinárom po svojom prvom summite EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok