V kambodžskej väznici strávil osem mesiacov, prepustili ho na slobodu

TA3 TASR
15.6.2018 21:25

Čecha Václava Pavláta, ktorého zadržiavali v Kambodži takmer osem mesiacov, prepustili na slobodu. Kambodžská prokuratúra stíhanie 47-ročného muža zastavila vo štvrtok. Informácie o jeho prepustení priniesol v piatok spravodajský server iDNES.cz.

V kambodžskej väznici strávil osem mesiacov, prepustili ho na slobodu
ILU FOTO SITA/AP

Živil sa ako sprievodca

Pavláta, ktorý sa v tejto ázijskej krajine živil ako turistický sprievodca, zadržala minulý rok v októbri tamojšia polícia pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania 14-ročného kmérskeho dievčaťa Nicol.

Priatelia zadržiavaného Čecha od začiatku tvrdili, že ide o účelové obvinenia. Podľa nich za obvineniami stála mimovládna organizácia Aple, ktorá sa zameriava na prípady zneužívania kambodžských detí cudzincami.

Nemali proti nemu nič

Pavlát HIV pozitívne dievča aj jeho matku podporoval a zháňal peniaze na liečbu. Dievča ho v poslednom čase každý týždeň vo väzbe navštevovalo. "Nicol je ako moja dcéra a nikdy by som jej neublížil. Teraz je pre mňa hlavné sa o ňu postarať. Nikto sa jej nevenoval, bola len zneužitá v tejto hre proti mne. Nemali proti mne vôbec nič a napriek tomu ma takto dlho zadržiavali vo väzení," povedal Pavlát krátko po svojom prepustení.

Napriek tomu, že proti Pavlátovi chýbali dôkazy a svedkovia, sa kambodžská justícia s uzavretím prípadu neponáhľala.

Priatelia zadržiavaného Čecha na právnu pomoc, potraviny a ďalšie potreby, ktoré mu prinášali do väzenia, zozbierali celkovo pol milióna českých korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok