Ankara prepustila väzneného novinára nemeckého denníka

TA3 TASR
16.2.2018 12:55

Jeden krok vpred a ďalšie dva vzad. Aj tak by sa dali charakterizovať kroky tureckej justície. Tá po roku prepustila z väzby nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela. Súd v Istanbule ale zároveň poslal na doživotie 6 ľudí, vrátane troch žurnalistov. Mali údajne väzby na hnutie, ktoré stálo za predvlaňajším pokusom o puč.

Nemecký denník Die Welt oznámil, že jeho reportéra Deniza Yücela prepustili po viac než roku z väzby v Turecku. Správu krátko nato potvrdila aj nemecká spolková vláda. Yücela, ktorý má nemecké i turecké občianstvo, zadržali v Istanbule 14. februára 2017 pre obvinenia z terorizmu a propagandy. Vo vyšetrovacej väzbe ho ponechávali až dosiaľ, aj keď voči nemu prokuratúra oficiálne žalobu nevzniesla.

Prípady Yücela a ďalších šiestich nemeckých občanov zatknutých v Turecku v uplynulom čase výrazne zhoršili vzťahy medzi oboma krajinami. Nemecko považovalo dôvody ich zadržania za politické. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na stretnutí s tureckým premiérom Binalim Yildirimom podľa vlastných slov zdôraznila, že prípad Yücela je pre Nemecko "mimoriadne naliehavý".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok