Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu v spore o názov republiky

TA3 TASR
12.6.2018 20:25

Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky, ktorý zaťažoval ich vzájomné vzťahy a bránil integrácii Macedónska do EÚ i NATO.

Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu v spore o názov republiky
SITA/AP

Signály predstaviteľov

Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry AP, ktorá sa odvoláva na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. O výsledkoch utorkového telefonátu s predsedom macedónskej vlády Zoranom Zaevom informoval predseda gréckej vlády v Aténach najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Prokopisa Pavlopulosa.

Na otázku novinárov, či došlo k dohode, odpovedal Tsipras protiotázkou: "Prečo by som inak išiel za prezidentom?". Informovali o tom macedónsky internetový portál Nezavisen vesnik i tlačová agentúra APA. "Mám dobré novinky. Pred chvíľou sme dospeli k dohode s predsedom vlády Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko o probléme, ktorý zaťažoval naše mysle po mnoho rokov," uviedol Tsipras podľa tlačovej agentúry Reuters počas stretnutia s prezidentom. "Máme dohodu, som šťastný, pretože máme dobrú dohodu, ktorá obsahuje všetky podmienky gréckej strany," vyhlásil Tsipras.

Signály predstaviteľov oboch krajín už v uplynulých desiatkach hodín naznačovali priblíženie sa k dohode. Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko. Doteraz niesla krajina vzhľadom na viac ako štvrťstoročie pretrvávajúci spor s Gréckom dočasný názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pod ktorým ju zaregistrovali aj v Organizácii Spojených národov.

Plánované referendum

O novom názve by sa v druhom polroku 2018 malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Macedónske občianstvo by podľa mediálnych správ mal v budúcnosti signalizovať popis Macedónčan/Občan Republiky Severné Macedónsko. Oficiálny jazyk - macedónčina - bude doplnená o poznámku, že ide o slovanský jazyk.

Macedónsko-grécku dohodu, o ktorej sa opakovane rokovalo na úrovni premiérov oboch krajín, Zorana Zaeva a Alexisa Tsiprasa, by najskôr mal schváliť parlament v Skopje. Grécka vláda by sa následne mala obrátiť na Európsku úniu s podnetom na otvorenie prístupových rokovaní s Republikou Severné Macedónsko. "Zelenú" vstupu susednej krajiny do Severoatlantickej aliancie by Grécko poskytlo až po predmetnej zmene macedónskej ústavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok