Danko navštívil Srbsko, chce naštartovať výmenu informácií

TA3 TASR
6.6.2018 19:10

Srbsko by malo byť jednou z prvých krajín, ktoré prijme Európska únia v rámci svojho rozširovania. Myslí si to predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý pricestoval v stredu do Srbska na dvojdňovú oficiálnu návštevu.

"V rámci Európskej únie sa rozprávame o tom, o ktoré štáty sa rozšíri Únia. A ja by som bol rád, keby jeden z tých prvých štátov bolo Srbsko," povedal Danko novinárom po rokovaní so srbskou premiérkou Annou Brnabičovou.

Poukázal, že Srbsko zachovalo status slovenskej národnostnej menšiny a slovenčina je tu používaná aj v úradnom styku. "Dali úctu našim predkom," poznamenal Danko. So srbskou premiérkou hovorili najmä o novej legislatíve, ktorú vláda iniciuje vo vzťahu k národnostným menšinám. "Tiež o nových prvkoch vzťahu Srbsko-Slovensko a aj o potrebe riešenia niektorých problémov, ktoré sa vyskytujú pri práci Srbov na Slovensku," priblížil šéf parlamentu. Cieľom návštevy Srbska je podľa Danka naštartovať väčšiu výmenu informácií v oblasti legislatívy. Dodal, že Slovensko je pre Srbsko veľkým prínosom z hľadiska európskej legislatívy a skúseností, ktoré má.

Danka čakajú vo štvrtok ďalšie stretnutia, ako aj prejav v srbskom parlamente. Prijme ho srbský prezident Aleksandar Vučič a rokovať bude aj s predsedníčkou parlamentu Majou Gojkovičovou. Pozrie si tiež výstavu 100 rokov spoločnej štátnosti ČSR a stretne sa so slovenskou menšinou žijúcou v Srbsku.Oficiálna návšteva predsedu slovenského parlamentu Danka je v poradí jeho druhou návštevou Srbskej republiky po minuloročnej júnovej účasti na inaugurácii srbského prezidenta Vučiča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok