Šéf, ktorý vidí až do mozgu. Zlý sen sa v Číne stáva realitou

TA3 ČTK
9.6.2018 19:56

Vitajte vo svete totálnej transparentnosti. Stres, zlosť, únava či nuda - tieto pocity čínskych zamestnancov už nie sú pre niektorých zamestnávateľov tajomstvom. Asi tucet čínskych firiem necháva svojich pracovníkov monitorovať v reálnom čase pomocou senzorových čidiel mozgu, ktoré sú priamo napojené na umelú inteligenciu počítača.

Šéf, ktorý vidí až do mozgu. Zlý sen sa v Číne stáva realitou
ČTK

Systém funguje

Zámerom rozhodne nie je zlepšiť pohodu zamestnancov. Zariadenie má za cieľ zvýšiť produktivitu, píše denník Le Figaro. "Príliš emotívny zamestnanec na dôležitej pozícii môže ovplyvniť celý výrobný proces," vysvetlil profesor, ktorý sa zaoberá touto technológiou. Manažér, ktorý je oboznámený s psychickým stavom pracovníka, ho môže podľa potreby preradiť na inú prácu, poslať ho, aby si oddýchol či urovnať konflikt a prispôsobiť prácu jeho aktuálnemu stavu.

Najhoršie je, že tento systém funguje. Čínsky štátny dodávateľ energií potvrdil, že od roku 2014, keď túto technológiu začal používať, ušetril už 266 miliónov eur.

Uplatnenie našla táto technológia aj v železničnej spoločnosti. Prístroje na monitoring mozgu majú pod pokrývkou hlavy nainštalované aj strojvodcovia na trase z Pekingu do Šanghaja. Zariadenie dokáže spustiť alarm, ak zaznamená únavu svojho nositeľa.

S podporou čínskej vlády

Na rovnakom princípe by systém mohli používať aj leteckí piloti. Alebo by sa dal nasadiť pri ich školení, čo už je prípad firmy Ning-po Šen-jang Logistics, ktorá s jeho pomocou pripravuje nových zamestnancov na rôzne emočné situácie "čo značne znižuje počet chýb, ktorých sa dopúšťajú", zdôrazňuje riaditeľ firmy.

Všetko sa deje s podporou čínskej vlády, ktorá sa takto snaží udržať "spoločenskú stabilitu". Nové technológie neváha využívať na čoraz väčšie zásahy do života svojich občanov. Nedávnym príkladom je spustenie systému hodnotenia dôveryhodnosti občanov.

Hrozba open brainu

Ten napríklad sleduje, čo a kde Číňania nakupujú, aké účty platia či naopak neplatia, alebo s kým sa stretávajú a s kým udržiavajú priateľstvá. Všetky tieto aktivity sa sčítajú v takzvanom občianskom skóre, ktoré rozhodne o ich spôsobilosti k práci alebo k hypotéke, alebo kam budú ich deti chodiť do školy.

Technológia monitoringu mozgu vyvoláva vo firemnom prostredí vážne etické otázky. Na celom svete prebiehajú preteky o rast produktivity. Ak sa preukáže všeobecne platná účinnosť monitorovacej metódy, konkurenčné podniky, či už čínske, alebo iné, sa bez nej len ťažko zaobídu. Po open space by tak nastúpil omnoho totalitárnejší a radikálnejší open brain.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok