Babiš sa zbavil pomenovania premiér v demisii, opäť ho vymenovali

TA3 TASR
6.6.2018 14:13

Presne po polroku predseda hnutia ANO Andrej Babiš na Pražskom hrade zložil druhýkrát premiérsky sľub. Po tom, keď jeho prvý kabinet nezískal dôveru, využil prezident Miloš Zeman podľa ústavy svoju druhú možnosť vymenovať po voľbách predsedu vlády. Prvá Babišova vláda, ktorá úradovala v demisii, bola jednofarebná. Tentokrát sa chce hnutie ANO dohodnúť na koalícii s ČSSD a Komunistami.

Zeman staronovému premiérovi zablahoželal

Český prezident Miloš Zeman v stredu vymenoval na Pražskom hrade Andreja Babiša po druhý raz za premiéra. Babiš sa po prvom vymenovaní neúspešne pokúsil zostaviť menšinový kabinet, ktorý nezískal dôveru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a posledné štyri mesiace vládne v demisii. Babiš zložil do rúk prezidenta sľub krátko po 14.00 h.

Zeman následne staronovému premiérovi zablahoželal a požiadal ho, aby mu v "primeranom čase" predložil zoznam členov vlády, aby sa s nimi mohol zoznámiť. Babišovi poprial, aby kabinet získal dôveru Snemovne. Babiš prezidentovi sľúbil, že bude plniť predvolebné sľuby.

Zeman pripustil, že k hlasovaniu o dôvere by mohlo dôjsť v prvej či druhej dekáde júla. Personálne zloženie kabinetu komentovať nechcel.

Na predstavenie ministrov má dva týždne

"Minimálna primeraná doba je doba po 15. júni. V tom čase už budú známe výsledky vnútrostraníckeho referenda ČSSD," povedal Zeman, ktorý nevylúčil, že by mohol kabinet prísť do Snemovne podporiť pri hlasovaní o dôvere. "Určite sa budeme ponáhľať," uviedol Babiš ohľadom vzniku vlády. "Dúfajme, že ten druhý pokus dopadne pozitívne," verí nový premiér.

Snemovňa môže o dôvere vláde hlasovať do 11. júla, vyhlásil podľa Českej televízie Babiš. Prezident už 28. mája spresnil, že Babiša, lídra hnutia ANO, vymenuje druhýkrát za premiéra do polovice júna. Babišova druhá vláda by mohla vzniknúť v spolupráci so sociálnymi demokratmi a s podporou komunistov. Babiš musí predstaviť prezidentovi mená budúcich ministrov do 14 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok