Vo viacerých českých mestách protestovali proti Babišovej vláde

TA3 TASR
5.6.2018 23:03

Česi v desiatkach miest protestovali proti vláde Andreja Babiša, aj proti jeho zajtrajšiemu opätovnému vymenovaniu za premiéra. Šéfa hnutia ANO ale nechali demonštrácie tisícok ľudí chladným. Médiám povedal, že situáciu nesleduje.

Pražské Václavské námestie sa zaplnilo asi do polovice. V jeho hornej časti, pod sochou sv. Václava, stálo veľké pódium s obrazovkou. Prevažne mladí ľudia držali transparenty namierené proti súčasnému premiérovi v demisii Andrejovi Babišovi s heslami ako "Odmietam vládu ŠtB a KSČM" alebo "Trestne stíhaný Babiš, odstúp!". Niektorí z účastníkov niesli štátne vlajky a počas večera zaznela aj česká hymna. Zhromaždeným davom podľa ČRo kolovalo asi 50 portrétov obetí komunistického režimu, okrem iného aj podobizeň Milady Horákovej.

Pražská demonštrácia s názvom Jednou provždy sa začala o 18.00 h a oficiálne mala trvať do 20.00 h, no podľa ČRo pokračovala o čosi dlhšie. Organizátori na začiatku akcie uviedli, že s prejavmi vystúpi asi 30 hostí, napríklad niektorí neúspešní prezidentskí kandidáti, súčasní politici či osobnosti z kultúrneho života. Demonštranti na prejavy reagovali potleskom, krikom či piskotom. Občas skandovali "Hanba" alebo "Už je toho dosť". Zvonilo sa dokonca aj kľúčmi.

Demonštrovalo sa aj v ostatných českých mestách. Námestie Zelený trh v Brne bolo napríklad na začiatku akcie zaplnené asi z polovice. Brnenskí organizátori podľa Ondreja Zemana zo spolku Společně Brno poňali akciu ako ďakovný koncert iniciatíve Milión chvilek pro demokracii. Okrem brnenských pesničkárov a kapiel však na nej vystúpili aj rečníci z radov akademikov či kandidátov do Senátu. I tu mali účastníci nápisy vymedzujúce sa proti Andrejovi Babišovi. Demonštrovalo sa aj v Ústí na Labem, kde sa na Mierovom námestí zišiel menší hlúčik ľudí. Niektorí taktiež niesli transparenty zamerané proti Babišovi.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok