Paška s Hegerom diskutovali o problémoch fungovania politických strán

TA3 TASR
3.6.2018 14:30

Eduard Heger tvrdí, že opozičné OĽaNO nemá problém zverejniť všetkých členov svojho hnutia, ak to urobia aj ostatné politické strany. Jaroslav Paška vidí vo fungovaní politických strán viacero problémov. Poslanci NR SR to uviedli v diskusnej relácii V politike.

Paška s Hegerom diskutovali o problémoch fungovania politických strán
TASR

Predloženie predstáv o fungovaní

"Blížia sa európske a parlamentné voľby, tak sme usúdili, že by sme mali predložiť našu predstavu, ako upraviť fungovanie politických strán," povedal Paška. Heger potvrdil, že OĽaNO vidí problémy, ktoré sa týkajú fungovania politických strán. "Dlho sme čakali na to, s čím príde SNS. Je vidieť, že naše hnutie je nepohodlné, povedal Heger, ktorý si myslí, že je za tým vo veľkej miere politika. Ako doplnil, na druhej strane vítajú túto diskusiu, pretože "dlhodobo poukazujeme na problémy, že existujú politické nominácie. Vítame to a zapojíme sa do diskusie".

Podľa Pašku sa je potrebné pozrieť aj na sídla politických strán. "Aby využitie finančných prostriedkov zo štátu na činnosť strany bolo náležite využité a strana ich využila dôstojne," objasnil. Heger uviedol, že OĽaNO sa peniaze snaží využívať efektívne, ide napríklad o parlamentnú prácu, kde ide okolo 30 000 eur mesačne. "Dnes máme asi tri milióny eur na účte," skonštatoval s tým, že keď strana dostane financie, tak si nemusí okamžite kupovať budovy.

Väčšia miera transparentnosti

Poslanci NR SR sa počas diskusie dotkli aj novely zákona, ktorou chcú poslanci SNS a Smeru-SD zaviesť limity na členov pre strany kandidujúce vo voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu. "Je to dôležité kvôli transparentnému využívaniu financovania politických strán a kvôli tomu, aby orgány strany boli kreované v rámci nejakej štruktúry," povedal Paška. Podotkol, že okrem štatutára by tam mal byť aj kolektívny orgán. Okrem toho chcú, aby fungoval aj kontrolný orgán. Podľa Hegera je tento zákon nedostatočný. "Ak chceme priniesť reálnu zmenu a vyčistiť politický priestor, tak je dôležité, aby na transparentných účtoch bol zobrazený každý pohyb. Keď niekto robí poctivo, nemá sa za čo hanbiť," vyhlásil.

Paška si myslí, že je potrebné vniesť väčšiu transparentnosť do nakladania s finančnými prostriedkami v politických stranách. Ako doplnil, transakcie by sa mali viesť cez štátny účet. "Musia to byť transparentné účty, kde bude vidieť všetko," poznamenal poslanec opozičného hnutia. Zároveň tvrdí, že OĽaNO chce, nech zverejňuje každá politická strana všetky svoje zmluvy na internete. Okrem toho chcú, aby sa zverejňovali všetci členovia strán. Ako tretiu podmienku Heger uviedol, že "nech každá strana prijme každého človeka, ktorý sa prihlási." Podľa Pašku, ak bude záujem zo strany politických strán sprísniť fungovanie, tak s tým nemajú problém.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok