Talianske strany sa dohodli na spoločnej vláde, premiérom má byť Conte

TA3 TASR ČTK
31.5.2018 19:50

Talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd a pravicovo-populistická strana Liga Severu dosiahli dohodu o podobe spoločnej vlády. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje blízke M5S.

Predsedom novej koaličnej vlády sa podľa nich má stať Giuseppe Conte, teda pôvodný kandidát na tento post, ktorého si uvedené strany vybrali. Conte, 53-ročný univerzitný profesor práva, iba uplynulú nedeľu vrátil prezidentovi Sergiovi Mattarellovi poverenie na zostavenie vlády.

Conte opätovné poverenie na zostavenie novej talianskej vlády prijal. Premiérsku prísahu má zložiť spoločne s novými ministrami v piatok popoludní, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na talianske médiá.

Podľa spoločného vyhlásenia lídrov M5S a LN, Luigiho Di Maia a Mattea Salviniho, z ktorého citovala agentúra AP, boli dosiahnuté "podmienky pre vznik politickej vlády". Predošlý pokus o zostavenie vlády M5S a LN, ktorú mal viesť Conte, stroskotal na nesúhlase Mattarellu s obsadením postu ministra hospodárstva euroskeptikom Paolom Savonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok