Budúcnosť Skripaľovcov je otázna, lekári sa obávajú trvalých následkov

TA3 TASR
29.5.2018 06:23

Lekári, ktorí sa starali o bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, nevedia, aký vplyv bude mať otrava na ich dlhodobý zdravotný stav. Lekári sa dokonca obávali, že sa aj oni stanú obeťou nervovej látky.

Rozhodoval čas

Skripaľa a jeho dcéru Juliju sa podarilo zachrániť vďaka trom kľúčovým faktorom - rýchlemu prevozu pacientov na jednotku intenzívnej starostlivosti, ich uvedenie do umelého spánku a pomoci odborníkov z chemického laboratória v Porton Downe, uviedli to lekári okresnej nemocnice v Salisbury zaoberajúci sa liečbou Skripaľovcov.

Po ich prijatí do nemocnice sa lekári pôvodne domnievali, že ide o otravu opioidmi. Zamestnanci nemocnice v tom čase nepodnikli ďalšie opatrenia. K zmene prístupu došlo po tom, ako s rovnakými príznakmi v prijali tretieho pacienta - policajta Nicka Baileyho, ktorý objavil Skripaľovcov v bezvedomí na lavičke, povedala vedúca oddelenia ošetrovateľskej starostlivosti Lorna Wilkinsonová.

Ich zotavenie považujú za zázrak

Dodala, že lekári začali mať obavy, že tento prípad si vyžiada ešte ďalšie obete. "Keď sme sa prvýkrát dozvedeli, že šlo o nervovoparalytickú látku, mysleli sme si, že neprežijú," uviedol lekár Stephen Dukes špecializujúci sa na intenzívnu medicínu, ktorého pacientmi boli Skripaľovci. "Poskytli sme im najlepšiu klinickú starostlivosť, ale všetky príznaky svedčili o tom, že neprežijú," vyhlásil.

V tejto situácii sa lekári uchýlili k použitiu rôznych kombinácií liekov, ktoré odporučili medzinárodní odborníci z laboratórií Porton Down, vysvetlil vedúci oddelenia intenzívnej medicíny Duncan Murray. Špecialisti z tohto laboratória robili testy a následne dali lekárom odporúčania ohľadom najlepších metód liečenia. Boli použité úplne nové prístupy, ktoré viedli k rýchlemu zotaveniu všetkých troch pacientov - Skripaľovcov i Baileyho, uviedla BBC. "Boli sme príjemne prekvapení", že Skripaľovci prežili, dodal Dukes s tým, že to "nevie vysvetliť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok