Z nadváhy neobviňujte gény. Vedci prezradili, na čom naozaj záleží

TA3 ČTK
19.5.2018 10:01

Životné prostredie a životný štýl určujú vývoj obezity viac než gény, ktoré sme zdedili. Dospel k tomu tím vedcov z Milánskej univerzity. Obezita je vážnym zdravotným problémom a významným rizikovým faktorom pri kardiovaskulárnych chorobách najmä vo vyspelých krajinách.

Z nadváhy neobviňujte gény. Vedci prezradili, na čom naozaj záleží
SITA/AP

Nejasnosti okolo dedičnosti

Niektoré štúdie uvádzajú hypotézu, že pôvod obezity môže byť genetický. Dnes však môžeme toto vysvetlenie aplikovať len na päť percent najzávažnejších prípadov obezity. Genetický pôvod totiž nemôže vysvetliť väčšinu individuálnych variácií indexu telesnej hmotnosti. Tieto variácie môžeme pripísať faktorom, ktoré utvárajú životné prostredie a životný štýl ľudí. Pretrvávajú však pochybnosti a skutočný význam genetických dispozícií nie je jasne definovaný.

"V jednej z našich predchádzajúcich štúdií sme identifikovali sériu 38 génov, ktorých aktivácia sa spája s rôznymi charakteristikami súvisiacimi s obezitou ako zápaly, rakovina a poruchy plodnosti," vysvetlil hlavný autor štúdie Francesc Font-Clos. "Snažili sme sa porozumieť tomu, či nám tento druh genetickej výbavy môže pomôcť konkretizovať úlohu, akú naše gény hrajú vo vývoji obezity," citoval taliansky denník La Repubblica.

nadvah_7f000001-e9a6-c9eb.jpg

Štúdium dvojičiek

Font-Clos a jeho tím porovnávali svoj zoznam génov s tými, ktoré iné štúdie spájali s variáciami indexu telesnej hmotnosti. Porovnávanie zrealizovali vďaka algorytmu, ktorý vyvinuli na Milánskej univerzite. Vzorku tvorilo 600 osôb z britskej databázy dvojičiek. Štúdium dvojičiek s rozdielnym indexom telesnej hmotnosti je totiž vynikajúcou príležitosťou na skúmanie vzťahu medzi genetickou výbavou a obezitou.

Analýza ukázala, že genetická dispozícia pre obezitu, ktorú zistili v predchádzajúcich výskumoch, sa spája s indexom telesnej hmotnosti a s množstvom tukového tkaniva. Milánski vedci objavili, že u jednovaječných dvojčiat nie sú rozdiely v aktivácii tejto genetickej výbavy spôsobené ich genómom, ktorý je identický, ale variáciami telesnej hmotnosti. To znamená, že genóm nevyvoláva vznik obezity. Ide najmä o faktory životného prostredia a životného štýlu.

"Naše výsledky ukazujú, že životné prostredie má pri vývoji obezity významnejšiu úlohu než genóm," uvádza docentka Caterina Portová z Milánskej Univerzity, ktorá výskum koordinovala. "Nestávame sa obéznymi preto, že sme zdedili nešťastné gény. Nie je to otázka neblahého dedičstva, ale podmienok, ktoré môžeme zmeniť. Preto je dôležité študovať obezitu v širšom kontexte, ktorý zahŕňa vnútorné, ale aj vonkajšie faktory a ich vzájomné pôsobenie," dodáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok