Slnko nám môže predĺžiť život. Potrebujeme však poznať pravidlá

TA3 ČTK
5.5.2018 09:59

Podľa rozsiahlej švédskej štúdie môže pobyt na slnku predĺžiť život až o dva roky, a to vďaka väčšej produkcii vitamínu D. Musíme sa však pri tom riadiť určitými pravidlami, aby sme sa vyhli komplikáciám, ktoré môžu v najhoršom prípade viesť až k nádorom kože. Opatrnosť je dôležitá najmä u detí.

Slnko nám môže predĺžiť život. Potrebujeme však poznať pravidlá
SITA/AP

Pocit radosti a vitamín D

Je slnenie pre naše telo dobré, alebo škodlivé? Podľa švédskej štúdie publikovanej na stránkach Journal of Internal Medicine je správna prvá odpoveď. "Výskum sa začal v roku 1990 a zahŕňal približne 30 000 švédskych žien vo veku od 25 do 64 rokov," uviedol Giampiero Girolomoni, prezident Talianskej dermatologickej spoločnosti. "Výskum ukázal, že ak sa vyhýbame slnku, nerobíme dobre. Ženy, ktoré sa zdržiavali na slnku, majú menšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a žijú dlhšie, o 0,6 až 2,1 roku," spresnil Girolomoni.

Pokožka, ktorá je vystavená slnku, produkuje väčšie množstvo vitamínu D a beta-endorfínov, ktoré vyvolávajú pocit radosti a uspokojenia. Vylučuje naviac oxid dusičitý, ktorý je schopný znižovať krvný tlak. Vitamín D pomáha zabraňovať osteoporóze a zároveň reguluje imunitné reakcie, chráni pred infekciami a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

zena-slnko-voda_7f000001-f485-daab.jpg

Zásady správneho slnenia

Druhou stranou mince je, že prehnané opaľovanie prispieva k starnutiu kože a k vzniku kožných nádorov. Ako sa teda máme zachovať? "Všetko záleží od vlastností kože," vysvetlil Girolomoni. "Jedinci s tmavou pokožkou, ktorí sa na slnku tak ľahko nespália, môžu byť bezstarostnejší. Naopak, tí so svetlou pokožkou, náchylnejšou na spálenie, musia byť opatrnejší," hovorí.

slnko-ludia_7f000001-d6aa-cec1.jpg

Talianska dermatologická spoločnosť vydala v tejto súvislosti niekoľko doporučení. Najskôr je potrebné vyhnúť sa hodinám s najsilnejším slnečným žiarením (od 11. do 14. hodiny) a opaľovať sa postupne. Tým dávame pokožke možnosť, aby sa bránila, čo sa prejavuje opálením.

Najmä pri deťoch musíme dbať o to, aby sa nespálili, lebo práve to je hlavným rizikovým faktorom vzniku melanómu. Používajte krémy s ochranným faktorom vyšším než 30, ideálne 50, a nanášajte ich po dvoch hodinách, alebo akôr, ak sa kúpete. Je potrebné použiť dostatočné množstvo krému. Majte na pamäti, že aj tie krémy, ktoré sľubujú plnú ochranu, v skutočnosti chránia len čiastočne. Krémy neslúžia na to, aby sme ostávali na slnku dlhšie ale na to, aby sme sa lepšie opálili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok