Ďalší bombový atentát v Indonézii, 8-ročná útočníčka výbuch prežila

TA3 SITA TASR
14.5.2018 07:46

Indonézske mesto Surabaya sa opäť stalo terčom samovražedných atentátnikov. Medzi zranenými sú šiesti civilisti a štyria policajti. Štyria útočníci incident neprežili.

Ďalší útok rodiny

Čin nasledoval len deň po tom, čo si samovražedné útoky na tri kostoly v meste vyžiadal najmenej osem obetí. Zomrelo aj šesť členov jednej rodiny, ktorí útoky spáchali. Prihlásila sa k nim teroristická organizácia Islamský štát.

Samovražedný bombový útok na hlavné sídlo polície uskutočnili opäť členovia jednej rodiny. Šéf indonézskej štátnej polície Tito Karnavian na tlačovej konferencii uviedol, že osemročné dievča, ktoré sedelo na motorke s dvoma z celkovo štyroch útočníkov, výbuch odhodil a prežilo. Pri útoku použili útočníci dve motorky. Zranenia utrpelo desať ľudí, medzi nimi štyria policajti a šiesti civilisti.

Možný stav núdze

Indonézsky prezident Joko Widodo vyzval parlament na revíziu protiteroristických zákonov. Zároveň varoval, že v prípade, ak parlament neprijme upravený zákon do júna tohto roka, nariadi stav núdze. Zákon by mal bezpečnostným predstaviteľom povoliť podniknúť "preventívne" opatrenia s cieľom zabrániť útokom.

Indonézia - krajina s najväčším počtom moslimského obyvateľstva na svete - sa stáva terčom útokov islamistických militantov od roku 2000, keď pri koordinovaných atentátoch na kostoly počas Štedrého večera zahynulo 18 ľudí. Kresťania tvoria desať percent 260-miliónovej populácie krajiny a sú tak najväčšou náboženskou menšinou v Indonézii. Indonézska polícia sa často stáva terčom útokov od zásahov voči islamistickým militantom, ktoré nasledovali po bombových útokoch na Bali z roku 2002. O život vtedy prišlo 202 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok