Zbrane v rukách Francúzov mohli zabrániť teroristickým útokom, tvrdí Trump

TASR
6.5.2018 09:12

Francúzsko striktne odmietlo vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ak by Parížania vlastnili viac zbraní, mohli v roku 2015 vo francúzskej metropole zabrániť koordinovaným teroristickým útokom islamských fanatikov.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyjadril "silný nesúhlas" s Trumpovými vyjadreniami a kontrolu zbraní vo Francúzsku rázne obhajoval. Voľný prístup k zbraniam v spoločnosti podľa Le Driana nepredstavuje ochranu proti teroristickým útokom, ale naopak, môže k tomuto typu útoku napomôcť. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí tiež vyzvalo na rešpektovanie pamiatky obetí týchto útokov. "Každá krajina o vlastných zákonoch o vlastnení strelných zbraní rozhoduje slobodne. Francúzsko je hrdé, že je krajinou, kde získanie a nosenie strelných zbraní je prísne regulované," dodalo v tejto súvislosti ministerstvo.

Francúzsky exprezident Francois Hollande, ktorý bol v tom čase na čele štátu, vo svojom príspevku na Twitteri napísal, že Trumpove vyjadrenia sú "hanebné". Trump s prejavom vystúpil na stretnutí Národnej asociácie držiteľov zbraní. V súvislosti so streľbou v Paríži americký prezident povedal, že ak by civilisti boli ozbrojení, "bol by to úplne iný príbeh".

V Paríži v roku 2015 došlo k šiestim útokom strelnými zbraňami a trom samovražedným bombovým atentátom, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií i barov, a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis. K násilným incidentom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok