Prokuratúra skúmala Kuciakove témy, zistila záhadné pochybenia

TA3 SITA TASR
9.5.2018 13:54

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa postavil pred novinárov a informoval o výsledkoch skúmania spisových materiálov súvisiacich s posledným článkom Jána Kuciaka. Investigatívny novinár sa predtým, ako ho aj so snúbenicou zavraždili, zaoberal údajným prepojením talianskej mafie na najvyššie politické miesta v štáte. Článok už dokončiť nestihol. Vo svojich textoch sa Kuciak zaoberal aj kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

Sám nevie, prečo veci odmietli

Generálna prokuratúra preskúmala spolu 56 spisov prokurátorov, ktoré súviseli s talianskou mafiou na východe Slovenska a s jej možným prepojením na štát. Pochybenie bolo zistené v pomerne veľkej časti spisov - v deviatich. Jedna chyba bola procesná, osem bolo skutkových, informoval Čižnár.

Generálny prokurátor uviedol, že ani on nerozumie, prečo boli niektoré veci odmietnuté a priznal, že prokuratúra ani polícia sa nemajú čím chváliť. Mediálne známe mená Diego Roda a Antonino Vadala figurovali v niekoľkých prípadoch."Ja si to neviem inak vysvetliť, je tam podozrenie na previazanie s týmito ľuďmi," reagoval Čižnár na pochybenia východoslovenských prokurátorov a dodal, že preto sa aj vyvodzuje zodpovednosť. 

"Ustálilo sa, že objektom útoku bol výlučne len Kuciak, nie jeho priateľka," dodal Čižnár k vyšetrovaniu vraždy s tým, že vo veci "je posun, a dosť pozitívny posun". "Takáto kauza sa musí objasniť, aby sa nikdy takáto špinavosť nemohla stať," vyhlásil generálny prokurátor. "Chceme chytiť najskôr vraha," podčiarkol

Štyri rodiny na východe

Kuciak písal, že na východe Slovenska, vo vzájomnej koordinácii a spolupráci, fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo. "Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií," informoval.

Reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú našli zastrelených vo Veľkej Mači. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval po čine policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý neskôr aj v súvislosti s touto kauzou odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok