Znepokojené Slovensko, sklamaní Rusi. Svet reaguje na Trumpa

TA3 SITA TASR
9.5.2018 10:31

Rozhodnutie Donalda Trumpa, ktorý oznámil odstúpenie USA od tvrdo vybojovanej jadrovej dohody veľmocí s Iránom, spustilo vo svete búrku reakcií. Tento krok znepokojil aj slovenskú diplomaciu, Kremeľ hovorí o "hlbokom sklamaní", Trumpov predchodca Barack Obama o "závažnej chybe". V iránskom parlamente sa zas pálila americká zástava.

Dohoda bola potvrdením efektivity

Slovensko je znepokojené rozhodnutím USA odstúpiť od takzvanej dohody o jadrovom programe Iránu (JCPOA) a opätovne zaviesť súvisiace americké sankcie. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Peter Susko. Slovensko bude podľa neho svoj ďalší postup koordinovať s partnermi z EÚ. Cieľom má byť zachovanie dohody.     

"Sme naďalej presvedčení, že JCPOA je potvrdením efektivity medzinárodnej diplomacie pri riešení bezpečnostných výziev v oblasti nešírenia zbraní hromadného ničenia a že dohoda aj naďalej spĺňa svoj účel zaručiť výlučne mierový charakter jadrového programu Iránu," vyhlásil Susko a pripomenul, že plnenie jadrových záväzkov Iránu bolo opakovane potvrdené Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. Práve pochybnosti o účinnosti dohody boli jedným z dôvodov, prečo americký prezident Donald Trump v utorok od dohody odstúpil. Trump vyhlásil, že jadrová dohoda nikdy nepriniesla a nikdy neprinesie mier.

Zásterka pre politické zúčtovanie?

Moskva je hlboko sklamaná rozhodnutím amerického prezidenta. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila agentúra TASS. Ruský rezort vyjadruje znepokojenie, že USA opäť konajú v rozpore so stanoviskom väčšiny štátov a výhradne v duchu svojich záujmov, pričom hrubo popierajú normy medzinárodného práva.     

Trumpovo rozhodnutie považuje Rusko za opätovné potvrdenie neschopnosti Washingtonu vyjednávať, ale aj za dôkaz toho, že námietky Spojených štátov k "absolútne zákonným jadrovým aktivitám Iránu" sú len "zásterkou pre politické zúčtovanie" s touto krajinou. Rusko poukazuje aj na to, že najnovšie kroky Washingtonu naštrbujú dôveru medzinárodného spoločenstva k Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu, ktorá pritom v čase príprav zmluvy s Iránom, uzavretej v lete roku 2015, preukázala svoju vysokú profesionalitu.     

Moskva tiež pripomenula, že spomínaná dohoda, známa ako Spoločný komplexný akčný plán, je najdôležitejším multilaterálnym dokumentom schváleným rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN. Akčný plán podľa Moskvy "nepatrí len USA, ale je výdobytkom celého medzinárodného spoločenstva", ktoré nie raz potvrdzovalo záujem o jeho zachovanie a realizáciu v záujme posilnenia mieru a bezpečnosti, ako aj v rámci režimu nešírenia jadrových zbraní. Moskva vo svojom vyhlásení tvrdí, že Irán plní všetky záväzky, ktoré preň vyplývajú z JCPOA, čo sa potvrdzuje aj pri pravidelnej verifikácii zo strany MAAE. Na záver vyhlásenia ruské ministerstvo uvádza, že Moskva je oddaná súčinnosti s ostatnými signatármi JCPOA a bude pokračovať vo svojom dialógu s Iránom a aktívne ho rozvíjať.

Smrť Amerike, znelo v parlamente

Iránski poslanci v reakcii na Trumpov krok zapálili v budove parlamentu v metropole Teherán papierovú americkú zástavu.     

Počas pálenia americkej zástavy iránski poslanci skandovali heslo "Smrť Amerike", ktoré sa v Iráne používa od islamskej revolúcie v roku 1979 a často znie aj v parlamente. Stredajšie spontánne protestné zhromaždenie poslancov je však výrazom hnevu, ktorý Trumpovo rozhodnutie vyvolalo.

Obama: Odstúpenie je závažnou chybou

Aj bývalý americký prezident Barack Obama kritizoval rozhodnutie svojho nástupcu. Obama označil Trumpovo rozhodnutie za "závažnú chybu", ktorá podkope dôveryhodnosť Spojených štátov vo svete, a nazval ho "neuváženým", pretože Irán podľa neho dohodu dodržiava. Podľa Obamu sa v dôsledku odstúpenia od dohody Spojené štáty dostanú do rozporu s ostatnými svetovými mocnosťami.     

Bez tejto dohody sa môže stať, že Spojené štáty si "napokon budú môcť vybrať medzi dvoma rovnako zlými možnosťami, akými sú Irán vlastniaci jadrové zbrane alebo vojna na Blízkom východe," povedal Obama a dodal, že dohoda s Iránom je výborným príkladom toho, čo všetko sa dá dosiahnuť prostredníctvom diplomacie.

Americký prezident Donald Trump v utorok v Bielom dome oznámil, že Spojené štáty odstupujú od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom, a jeho krajina opäť uvalí na Teherán sankcie. K dohode o jadrovom programe po náročných rokovaniach dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. Dohoda platí do roku 2025, no niektoré časti, vrátane prísnejších kontrol medzinárodnými pozorovateľmi, sa majú uplatňovať do roku 2040.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok