Donald Trump: USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom

TA3 TASR
8.5.2018 20:42

Trump vyhlásil, že jadrová dohoda nikdy nepriniesla a nikdy neprinesie mier. Spojené štáty podľa neho nebudú "rukojemníkom jadrového vydierania".

Trumpa sa nepodarilo presvedčiť

Zopakoval, že ak Irán bude pokračovať vo svojich jadrových ambíciách, "bude mať väčšie problémy, ako kedykoľvek predtým." O takomto rozhodnutí šéfa Bieleho domu už krátko predtým informoval denník New York Times s odvolaním sa na európske diplomatické zdroje, podľa ktorých sa Trumpa nepodarilo presvedčiť, že takýto krok by mohol Západ uvrhnúť do novej konfrontácie s Iránom.

Ide o najdôležitejšie rozhodnutie Trumpa v oblasti národnej bezpečnosti za 15 mesiacov vo funkcii, ktoré by mohlo zatieniť len pripravované stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump v tejto súvislosti oznámil, že minister zahraničných vecí Mike Pompeo odcestuje do Severnej Kórey, aby tam pripravil jeho stretnutie s jej vodcom Kim Čong-unom.

Oznámenie spustilo lavínu reakcií

Macron, britská premiérka Theresa Mayová a nemecká kancelárka Angela Merkelová následne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom "s ľútosťou a obavami" berú na vedomie rozhodnutie prezidenta USA.

"Spoločne zdôrazňujeme náš pokračujúci záväzok voči dohode. Táto dohoda je aj naďalej dôležitá pre našu spoločnú bezpečnosť. Pripomíname, že bola jednomyseľne schválená Bezpečnostnou radou OSN v rezolúcii 2231. Táto rezolúcia zostáva záväzným medzinárodným právnym rámcom na riešenie sporov okolo iránskeho jadrového programu a naliehame na všetky strany, aby sa ňou aj naďalej riadili a konali v duchu zodpovednosti," píše sa vo vyhlásení zverejnenom na twitterovom konte britskej vlády.

K dohode o jadrovom programe Teheránu dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa vtedajšej mienky Západu zameraný na získanie jadrových zbraní. Trump túto dohodu dlho kritizoval a opakovane pohrozil, že od nej odstúpi, ak nebude upravená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok