Libanončania si po rokoch volia nový parlament. Na priebeh dozerá polícia

TASR
6.5.2018 09:59

Obyvatelia Libanonu začali hlasovať v nedeľných parlamentných voľbách, ktoré sú prvými za posledných deväť rokov. Hlasovanie sprevádza celý rad prísnych bezpečnostných opatrení za prítomností polície a armády.

Najväčší volebný súboj sa odohrá medzi Západom podporovanou koalíciou vedenou predsedom libanonskej vlády Saadom Harírím a šiitskou politickou organizáciou Hizballáh, ktorá má zase podporu Iránu. Do parlamentných volieb je zaregistrovaných 3,75 milióna voličov a prvé predbežné výsledky sa očakávajú už krátko po zatvorení volebných miestností o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ).

O dôveru voličov a funkciu poslanca 128-členného parlamentu sa vo voľbách uchádza 586 kandidátov, medzi ktorými je 86 žien. V libanonskom zákonodarnom zbore majú kresťania a moslimovia rovnomerné zastúpenie - každá z týchto dvoch hlavných náboženských skupín v krajine má v parlamente 64 poslancov.

Libanonský parlament v minulosti voľby z bezpečnostných dôvodov niekoľkokrát odložil. Jeho funkčné obdobie malo vypršať už v roku 2013, ale zákonodarcovia ho odvtedy predlžovali. Naposledy tak urobili vlani v júni na 11 mesiacov. Libanon roky zápasí aj s politickou nestabilitou, ktorú vlani v novembri vyostrila - neskôr odvolaná - demisia premiéra Saada Harírího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok