Francúzsko poskytne Libanonu na reformy stovky miliónov eur

TA3 TASR
6.4.2018 22:26

Francúzsko v piatok vyhlásilo, že poskytne Libanonu pomoc vo výške 550 miliónov eur na podporu ekonomických reforiem v krajine čeliacej následkom vojny v susednej Sýrii. Medzinárodní darcovia chcú na prebiehajúcej konferencii v Paríži od Libanonu, aby sa držal sľubov o uskutočnení potrebných reforiem.

Vláda v Bejrúte zase dúfa, že získa podporu pre plán kapitálových investícií vo výške 16 miliárd dolárov. Konferencia by mala podľa Libanonu preukázať medzinárodnú podporu pre krajinu s 1,5 miliónom sýrskych utečencov a hospodárstvom poznamenaným dôsledkami sedemročnej vojny v Sýrii.

O pomoci zo strany Francúzska informoval na začiatku konferencie jeho minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. S prejavom vystúpil aj libanonský premiér Saad Harírí, ktorý popísal ťažkú situáciu vo svojej krajine. Uviedol, že nejde iba o stabilitu Libanonu, ale celého regiónu. Varoval, že kolaps jeho krajiny by mohol ovplyvniť Blízky východ a Európu.

Libanon, ktorý má jednu z najvyšší úrovní štátneho dlhu na svete, dúfa v podporu pre prvú fázu plánu kapitálových investícií vo výške 10 miliárd dolárov na obnovu infraštruktúry. Darcovia chcú od Bejrútu, aby sa držal reforiem s cieľom znížiť štátny dlh, ktorý je podľa ekonómov neudržateľný. Očakáva sa, že na parížskej konferencii s účasťou 50 krajín a organizácií nastavia mechanizmus na monitorovanie dosiahnutého pokroku, dodáva agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok