Protestné zhromaždenia v Rusku rozohnali obuškami a plynom

TA3 TASR ČTK
5.5.2018 16:35

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a spolu s ním ďalších takmer 1600 ľudí skončilo v putách po protestoch proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ten sa v pondelok opäť oficiálne ujme úradu. Policajti proti účastníkom protestov tvrdo zasiahli s obuškami aj slzotvorným plynom.

Zadržali aj opozičného lídra

Server OVD-Info, ktorý sa špecializuje na činnosť polície, uviedol, že len v Moskve bolo zadržaných viac ako 570 ľudí, v celej krajine dokopy viac ako tisíc demonštrantov. Ruská polícia v Moskve zadržala aj vodcu opozície Alexeja Navaľného, na ktorého výzvu sa v rôznych mestách krajiny konajú pochody proti Vladimirovi Putinovi. Protestné akcie zvolali v najmenej sto mestách krajiny. Niekde ich úrady nepovolili a práve tam došlo k zatýkaniu účastníkov.

V Moskve, kde sa Putinovi odporcovia zišli na Puškinovom námestí, polícia na rozohnanie davu použila dymové granáty a obušky a začala s masovým zatýkaním. Do centra mesta stiahli príslušníkov Ruskej gardy aj jej techniku. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy polícia Puškinovo námestie so zhromaždenými demonštrantmi obkľúčila a uzavrela, aby im zabránila v pochode po Tverskej ulici, ktorá je dôležitou dopravnou tepnou v centre mesta. Nad námestím hliadkuje policajný vrtuľník.

Echo Moskvy dodalo, že na námestí boli aj príslušníci kozáckych družín a príslušníci proputinovského Národnooslobodzovacieho hnutia, ktorí vyvolávali bitky s prívržencami opozície. Niektorí kozáci podľa Echa bránili polícii v jej zásahu voči Navaľného priaznivcom. Násilnosti sprevádzali aj protesty v iných mestách. V Petrohrade sa demonštrantom napriek tomu podarilo prelomiť policajné kordóny a vyjsť na Nevskú triedu. Počas pochodu však došlo k potýčkam s políciou, ktorá začala zatýkať demonštrantov.

Rezort vydal štatistiku

Ministerstvo vnútra oficiálne informovalo o počte zadržaných osôb. K zatýkaniu došlo v Čeľabinsku, Jakutsku, Moskve, Petrohrade, Krasnojarsku, Novokuznecku, Kaluge, Samare, Barnaule, Penze, Kemerove, Petrohrade, Jekaterinburgu a Tomsku.

Údaje o počte účastníkov protestných akcií zatiaľ nie sú k dispozícii. Sobotňajšie akcie sú protestom proti Putinovej inaugurácii na šesťročného volebné obdobie, ktorá sa bude konať v pondelok 7. mája v Moskve.  Pôjde o Putinovo štvrté funkčné obdobie na poste hlavy štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok