Nespokojnosť vyjadrili aj farmári, ich traktory spôsobili kolóny

TA3 TASR SITA
4.5.2018 16:21

Piatkového protestu farmárov, ktorým upozorňujú na dlhodobo neriešené problémy v poľnohospodárstve, sa na slovenských cestách zúčastnili stovky traktorov a osobných vozidiel. Potvrdila to Lucia Gallová z Vidieckej platformy. Ako dodala, na 19 trasách sa od 14:00 do 16:00 pohybovalo zhruba 400 traktorov a sto osobných automobilov, ktoré takisto podporovali protest farmárov.

Traktorový protest

Desiatky traktorov vyšli v piatok popoludní na slovenské cesty. Farmári sa zapojili do traktorového protestu aj v troch regiónoch Nitrianskeho kraja, ktorým vyjadrili svoju nespokojnosť so situáciou predovšetkým malých farmárov na Slovensku. „Nás malých farmárov zdierajú, chodia kontrolovať za nejakých päť, desať hektárov nezhody. A na východe sa robia také veci, že strašné niečo. A ministerka sa vyhovára, že nie sú schopní to odkontrolovať,“ povedal farmár z Cabaja. Z Nitry do Nových Zámkov vyrazilo na protest 12 traktorov, ďalšie poľnohospodárske stroje smerovali z Levíc cez Nový Tekov a Kalnú nad Hronom späť do Levíc a z Komárna do Nových Zámkov.

Transparentné pravidlá prideľovania pôdy

Účastníci traktorového protestu žiadajú vytvoriť nezávislý vyšetrovací tím so zapojením vyšetrovateľov z Európskej únie na vyšetrenie subvenčných podvodov a trestných oznámení pochádzajúcich od poľnohospodárov. Zároveň požadujú prijať zákon, v ktorom bude ukotvené obmedzenie nadobúdania pôdy podľa výmery a len pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky.

Žiadajú zachovať stav náhradných pozemkov až do celkovej komasácie pôdy, prehodnotiť, či zrušiť zmluvy Slovenského pozemkového fondu s doterajšími užívateľmi a zaviesť riadne, korektné a transparentné pravidlá prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári.

K ďalším požiadavkám patrí zabezpečiť, aby Poľnohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah, to znamená len tomu, kto ju vlastní, má na ňu nájomnú zmluvu alebo ju má v náhradnom užívaní. Žiadajú tiež vytvoriť Komisiu poľnohospodárov ako strategického a poradného partnera Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, vďaka ktorej by poľnohospodári lepšie a efektívnejšie kontrolovali tvorbu agropolitík.

Čítali list farmárov

Na verejných zhromaždeniach Za slušné slovensko sa taktiež čítal list farmárov, ktorým vysvetľujú, prečo opäť vyšli s traktormi na cesty. Zopakovali v ňom aj svoje požiadavky voči vláde a štátnym úradom a hovoria, že vo svojich protestoch mienia pokračovať. „Prosíme vás aby ste nám tolerovali aj prípadné ďalšie patálie. Pretože my v svojich protestoch budeme pokračovať ďalej,“ uviedol na proteste v Prešove farmár z okolia Košíc František Oravec.

Problém vidia predovšetkým v nečinnosti vládny a štátnych orgánov. „Poľnohospodárstvu vládne ministerka, ktorú treba nútiť k tomu čo je jej povinnosťou. V polícii pracuje mnoho ľudí, ktorí nás pred gaunermi nechránia, ale naopak im neraz aj pomáhajú. Minimálne svojou nečinnosťou. Aj v týchto dňoch sú farmári vystavovaní zastrašovaniu, fabrikovaniu falošných dôkazov, ktoré majú byť proti nim použité,“ dodal Oravec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok