RTVS je slobodná, bráni sa vedenie. Odbory chcú zaistiť nezávislosť

TA3 TASR SITA
4.5.2018 16:20

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a členovia vedenia telerozhlasu na tlačovej besede obmietli obvinenia zo zasahovania do práce spravodajského tímu a objasnili ich pohľad na udalosti posledných týždňov. Spravodajské odbory RTVS žiadajú od riaditeľa rad opatrení na zaistenie slobodného, transparentného a nezávislého spravodajstva.

Spochybňovanie verejnoprávnosti odmietol

Rozhlasu a televízii Slovenska nehrozia žiadne čistky, cenzúra ani normalizácia. Pred novinármi o tom ubezpečil Rezník, podľa ktorého redaktori spravodajstva môžu pracovať slobodne, nie je na nich vyvíjaný žiaden politický nátlak. „Obvinenia odmietam v plnom rozsahu,“ vyhlásil Rezník. Zároveň informoval, že vedenie RTVS začína intenzívne komunikovať s redaktormi spravodajstva, pričom oslovilo skúsených zamestnancov RTVS, aby prijali pozíciu interných mediátorov medzi redaktormi a vedením.

„V priebehu pár dní by to mohlo situáciu upokojiť,“ myslí si Rezník. Výzva pracovníkov spravodajstva na zmeny v RTVS nie je podľa neho ničím podložená, spochybňovanie verejnoprávnosti odmietol. „Mám pocit, ako by niekto aktívne vrážal klin medzi vedenie RTVS a redaktorov,“ konštatoval, no toto tvrdenie nechcel špecifikovať.

Prepustila štyroch externistov

Verejnoprávnosť RTVS na tlačovej besede obhajovali aj riaditeľ rozhlasovej Sekcie programových služieb Michal Dzurjanin, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan, šéfka televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a šéfka rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská.

Hana Lyons, ktorá minulý týždeň prepustila štyroch externých redaktorov, podľa vlastných slov všetkým individuálne vysvetlila dôvody svojho rozhodnutia. Pripomenula pritom, že predchádzajúce vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu prepustili stovky ľudí, no takýto mediálny ohlas to nevyvolalo. Podľa Chuguryana sa práca prepustených redaktorov nezhodovala so štatútom RTVS, menovite sa však nechcel vyjadriť. Dzurjanin vyslovil presvedčenie, že redakcia spravodajstva odvádza kvalitnú prácu, odstránenie nedostatkov je však internou vecou RTVS. „Ak máme zodpovedať za obsah vysielania, musíme mať možnosť ovplyvňovať personálnu politiku,“ vyhlásil s tým, že „to robia len v minimálnej miere“.

Desiatky najmä rozhlasových, ale aj televíznych tvorcov a ďalších pracovníkov verejnoprávneho RTVS vyjadrili podporu svojim kolegom zo spravodajstva. Urobili tak v otvorenom liste, ktorý podpísalo 46 pracovníkov z rôznych zložiek RTVS. Zdôrazňujú, že nie sú v RTVS zvyknutí a ani si nechcú zvykať na „umlčiavanie kritických hlasov, degradovanie na nižšie pozície, vyhrážanie sa žalobami, vyvíjanie tlaku na ‘dobrovoľný‘ odchod zo zamestnania, prepúšťanie bez porušenia pracovnej disciplíny, ohováranie a znevažovanie v médiách, pretláčanie nepravdivých alebo neoverených informácií do spravodajských výstupov“.

Nespokojní s krokmi vedenia

Spravodajské odbory RTVS žiadajú Rezníka o rad opatrení na zaistenie slobodného, transparentného a nezávislého spravodajstva. Svoje požiadavky zverejnili vo štvrtok 3. mája popoludní na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Šéfa RTVS žiadajú o stretnutie a prerokovanie ich požiadaviek. Ako píšu v úvode svojho stanoviska „situácia v redakcii spravodajstva dospela do štádia, že ohrozuje vysielanie“.

Sú nespokojní s doterajšími krokmi vedenia redakcie spravodajstva, ktoré podľa nich „dlhodobo a naďalej zvyšuje napätie v redakcii“ a „zavádzajúcimi a neúplnými vyjadreniami v médiách aj každodennými vyjadreniami na poradách spravodajstva“ prispievajú k jej rozvratu. Na stretnutí s Rezníkom by Spravodajské odbory RTVS chceli prerokovať svoje konkrétne návrhy a požiadavky. Tie by podľa nich mohli prispieť k upokojeniu situácie a zabezpečiť tak plnenie úloh, ktoré RTVS voči verejnosti má.

Žiadajú predĺženie zmlúv

Medzi požiadavky spravodajských odborov patrí úprava postavenia externých zamestnancov spravodajstva. Chcú určenie jasných podmienok, ako a kedy sa z externého spolupracovníka môže stať interný, a zavedenie dvojmesačnej výpovednej lehoty aj pre externých zamestnancov tak, ako to majú interní. „Zmluvy na mesačné obdobie sú v rozpore zo základnými princípmi sociálneho štátu a zamestnanca stavajú do pozície druhoradého pracovníka, čím ohrozujú jeho slobodu prejavu v práci,“ tvrdia.

Žiadajú opätovné predĺženie zmlúv s redaktormi Matúšom Dávidom, Kristiánom Čekovským, Janou Masárovou a Matúšom Baňovičom. Práve im RTVS v piatok 27. apríla nepredĺžil zmluvy. Všetci štyria boli externí pracovníci spravodajstva RTVS, síce denne vyrábali spravodajské príspevky, ale neboli internými zamestnancami a zmluvy im každý mesiac obnovovali.

Kroky, ktoré vyostrovali napätie

Odbory ďalej žiadajú, aby boli vedením pripravované ukončenia pracovných pomerov vopred prerokované so zástupcami spravodajských odborov podľa Zákonníka práce. Tiež, aby na týchto rokovaniach odborom prezentovali konkrétne dôvody a mohli sa k nim vyjadriť.

Spravodajské odbory RTVS sa v neposlednom rade vyjadrujú aj k vedeniu redakcie spravodajstva RTVS. To by mali podľa nich viesť profesionáli s vysokým spoločenským kreditom a relevantnými novinárskymi skúsenosťami. Obsadenie vedenia spravodajstva by podľa odborov malo vzísť z výberového konania, ktorého súčasťou má byť verejné vypočutie kandidátov. Chcú, aby bol zástupca spravodajských odborov súčasťou celého procesu a mohol sa vyjadriť v mene spravodajských odborov ku kandidátom.

„V tejto súvislosti zároveň konštatujeme, že za súčasný kritický stav v spravodajstve sú zodpovední Vahram Chuguryan, Petra Stano Maťašovská a Hana Lyons,“ píšu ďalej. Podľa nich „napriek opakovaným výzvam na upokojenie situácie zo strany zamestnancov robili kroky, ktoré napätie ďalej vyostrovali. Ich manažérske zlyhania už doteraz viedli k viacerým výpovediam kľúčových členov redakcie. Namiesto toho, aby sa odchodom snažili zabrániť, kolegov na výpovede vyzývajú aj na poradách“ a tým ohrozujú vysielanie spravodajstva. Žiadajú preto, aby sa na spomenuté pozície vo vedení spravodajstva v najbližšom reálnom termíne urobil konkurz podľa nich navrhnutých princípov.

Slúži verejnosti

V závere stanoviska tiež vyzývajú na intenzívnejšie spájanie zložiek spravodajstva – rozhlasovej, televíznej a online a nie ich delenie. „V snahe zmierniť napätie v redakcii a predchádzať vzájomným nedorozumeniam či zlým interpretáciám aktuálneho písomného zápisu z porady žiadame zabezpečenie spoločných porád spravodajstva online formou (len pre členov redakcie), na ktorých by sa touto cestou mohli zúčastniť všetci redaktori prispievajúci do spravodajstva..“ Z porád navrhujú zvukový záznam, ktorý by sa archivoval.

„Spravodajstvo verejnoprávneho média rovnako ako samotná RTVS slúži verejnosti – má prinášať vyvážené a objektívne informácie. Aktuálne sme vnímaní ako najobjektívnejšie spravodajstvo v SR a sme na to hrdí. Veríme, že v tomto ide o spoločný záujem nás i vedenia RTVS, preto sa týchto princípov budeme naďalej držať a sme pripravení ich obhajovať vnútri aj navonok,“ dodávajú Spravodajské odbory RTVS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok