Čo sa deje v RTVS? Kiska je znepokojený, vo výbore to vidia rôzne

TA3 TASR SITA
3.5.2018 14:06

Normalizácia či nič, čo by malo vyvolávať znepokojenie verejnosti? Posledné dianie vo verejnoprávnom telerozhlase rozdelilo aj politikov. Kým prezident hovorí o neprípustnom prepúšťaní, v Smere sa pýtajú, prečo sa nespokojenci v RTVS neobrátili na Radu RTVS. Vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania, podpísalo asi 170 novinárov zo slovenských médií.

Telerozhlas sa nesmie stať slúžkou

Andrej Kiska s veľkým znepokojením sleduje, čo sa aktuálne deje v RTVS. Vyjadrenia redaktorov o cenzúre, prepúšťanie novinárov za to, že prejavili svoj názor, považuje za neprípustné. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že telerozhlas sa nesmie stať slúžkou politikov a jeho vedenie by malo pravidelne a jasne vysvetľovať koncesionárom svoje kroky.

"Očakávam, že zodpovedné inštitúcie - parlamentný výbor, ministerstvo kultúry aj televízna rada urobia potrebné kroky na ochranu práce novinárov v RTVS a kvality obsahu vysielania," napísal Kiska. Slovensko podľa jeho slov patrí medzi krajiny, kde média plnia úlohu strážcu demokracie a tam, kde zlyhávajú štátne orgány, odhaľujú korupciu, klientelizmus a upozorňujú na chyby inštitúcií.      

Slobodné a nezávislé médiá sú podľa prezidenta dôležitou a nevyhnutnou podmienkou demokracie. "Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je ranou, ktorá sa nikdy nezahojí a nikdy neprestane bolieť. Útoky na novinárov a znevažovanie ich práce sú na Slovensku už roky bežne prítomné," uviedol. Ako tvrdí, vo štvrtkový Svetový deň slobody tlače je možno viac ako kedykoľvek predtým dôležité hovoriť aj o ohrozovaní slobody médií na Slovensku. "Naša krajina sa v nedávno zverejnenom rebríčku slobody tlače medziročne prepadla o desať miest na 27. priečku spomedzi 180 krajín sveta," skonštatoval prezident.

RTVS: Odchody sú prirodzeným dôsledkom

Vedenie RTVS v stredajšom stanovisku vyhlásilo, že v telerozhlase nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce. Taktiež, že vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média a že si váži princípy demokracie a pluralitu názorov.

"Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS, sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie," uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. RTVS si podľa jej slov naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií.

Vyhlásenie slovenských novinárov

Zhruba 170 novinárov zo slovenských médií naproti tomu podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú znepokojenie zo súčasného diania v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde novinára Jána Kuciaka. "Nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne médiá. Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie vedenia," píše sa v spoločnom vyhlásení.

Podpísaní novinári sa menovite obrátili na tých, ktorí sú pred verejnosťou zodpovední za inštitúciu, ktorej majú slúžiť - Jaroslava Rezníka, Vahrama Chuguryana, Hanu Lyons a Petru Stano Maťašovskú. "RTVS je verejnoprávna inštitúcia financovaná z koncesionárskych poplatkov. Nepatrí žiadnej vláde ani politickej strane, ale verejnosti. RTVS je inštitúcia, ktorú by ste mali byť schopní prevádzkovať dôveryhodným spôsobom, bez každodenných škandálov. Má slúžiť verejnosti, ktorá vás platí, nie politickej moci, ktorá sa už dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokúša umlčať našich kolegov," pokračuje text vyhlásenia.

Na Radu sa nikto neobrátil

Problém v RTVS je potrebné riešiť predovšetkým tam, kde je na to určený priestor. Podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš na to upozornil počas štvrtkového rokovania Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Členovia výboru sa počas prerokovania Správy o činnosti Rady RTVS za druhý polrok 2017 venovali aj súčasnému stavu v RTVS a medializovaným informáciám týkajúcich sa konfrontácií medzi časťou redaktorov a manažmentom verejnoprávneho média.     

Predseda parlamentného výboru Dušan Jarjabek zo Smeru sa Kákoša, ktorý dozorný orgán verejnoprávneho vysielateľa zastupoval, pýtal, či sa redaktori nespokojní so súčasným stavom i spôsobom vedenia sekcie spravodajstva a publicistiky obrátili na Radu. "Nikto tak neurobil, nikto nás nepožiadal o stretnutie," informoval Kákoš, ktorý pritom poukázal na nie šťastne zvolenú formu komunikácie. "Ak je záujem riešiť problém, je potrebné sa obrátiť na tých, ktorí to môžu urobiť v rámci svojich kompetencií," zvýraznil a poukázal na to, že otvorený list nespokojných redaktorov nebol adresovaný ani vedeniu, ani Rade RTVS.  "Bol adresovaný divákom a poslucháčom, no naozaj neviem ako diváci a poslucháči môžu vstúpiť do riešenia," povedal Kákoš. Mieni, že celú situáciu ešte viac zhoršuje jej prenášanie do virálneho prostredia sociálnych sietí. "Neteší nás súčasný stav," skonštatoval. Zdôraznil zároveň, že Rada nedostala v tomto prípade žiadny podnet na porušenie zákona.

Maďarič: Mali by zaujať stanovisko

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič si myslí, že by napriek obmedzeným kompetenciám mala Rada RTVS zaujať stanovisko k súčasnej situácii. "Je to natoľko vážne, že nie je možné sa skrývať za to že Rada nebola adresátom otvoreného listu nespokojných členov spravodajstva a publicistiky," povedal Maďarič.     

Podpredseda parlamentného mediálneho výboru Karol Farkašovský zo SNS v súvislosti s udalosťami v posledných týždňoch zdôraznil, že verejnoprávne spravodajstvo musí ostať nestranné a objektívne, bez prejavov politických sympatií vo výstupoch redaktorov. "Názor na dianie nech si urobí divák či poslucháč na základe vyvážených a nestranných informácií, nesmie mu ho podsúvať redaktor," upozornil.     

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová vyhlásila, že súčasná situácia v RTVS je dôkazom zlyhania jeho vedenia a žiadala Radu o preskúmanie situácie. Jej návrh uznesenia však neprešiel. Peter Marček, taktiež nezaradený poslanec NR, vyzval, naopak, k tomu, aby sa celá záležitosť nezneužívala na politické ciele a vyvolávanie nevraživosti v spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok