Prezident Kiska vymenoval Sakovú za novú ministerku vnútra

TA3 SITA TASR
26.4.2018 10:05

Denisa Saková je novou ministerkou vnútra, zložila slávnostný sľub. Do tejto ostro sledovanej a náročnej pozície ju v Prezidentskom paláci vymenoval Andrej Kiska. Saková, ktorá v rezorte roky pôsobí a bola štátnou tajomníčkou za Roberta Kaliňáka, prichádza po krátkom pôsobení Tomáša Druckera. Ten sa postu po niekoľkých týždňoch vzdal po tom, ako odmietol odvolať šéfa polície Tibora Gašpara. Kiska so Sakovou príliš spokojný nie je, v súvislosti s jej nomináciou hovoril o premárnenej príležitosti.

Pellegrini: Nemusí sa oboznamovať s rezortom

"Nemusí sa týždne a mesiace oboznamovať s rezortom, môže začať pracovať od prvého dňa," uviedol o novej ministerke premiér Peter Pellegrini. Uviedol, že ju dobre pozná a že s ňou niekoľko rokov spolupracoval. Zdôraznil, že výber osoby policajného prezidenta s ňou bude osobne konzultovať a má ísť o osobu, ktorá nebude polarizovať spoločnosť.

Saková poďakovala za dôveru. K dočasnému policajnému prezidentovi uviedla, že má niekoľko kandidátov, s ktorými sa chce osobne stretnúť. Konkrétnejšia zatiaľ byť nechcela.

Podľa Fica funkciu zvládne

O nominácii Sakovej rozhodlo užšie vedenie Smeru. Podľa šéfa strany Roberta Fica Sakovej dlhodobé pôsobenie v rezorte vytvára dobrý predpoklad na to, že svoju funkciu zvládne. "Môžem potvrdiť, že predsedníctvo strany Smer-SD dnes schválilo nomináciu Denisy Sakovej na post ministra vnútra. Chcem zopakovať, že strana Smer-SD má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post a akékoľvek spochybňovanie tejto procedúry je popretím demokratických princípov," uviedol Fico.

Kiska s nomináciou Sakovej spokojný nebol, vymenovať ju však podľa vlastných slov musel. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook, hovoril o premrhanej príležitosti. "Povedal som to pánovi premiérovi a hovorím to verejne, ako prezident nemám právomoc nevymenovať individuálneho člena vlády, ale nomináciu dlhoročnej štátnej tajomníčky z Kaliňákovej éry považujem za premrhanú príležitosť," povedal Kiska.

Považuje za neprijateľné ignorovať požiadavky ľudí na reformy v rezorte vnútra a v polícii. "Vrátane zásadných a presvedčivých personálnych zmien," doplnil. Vládna väčšina podľa prezidenta stále nepochopila, čo sa na Slovensku po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej skutočne stalo. "Nepochopila, že sa úplne rozsypala aj tak mizerná dôvera ľudí v záujem a schopnosť nášho štátu zaistiť im ochranu a spravodlivosť. Nechce rozumieť, že prinavrátenie tejto dôvery potrebujeme všetci, bez ohľadu na politické zaradenie," opísal prezident.

Rodáčka z Nitry

Denisa Saková sa narodila 17. apríla 1976 v Nitre. Študovala na Gymnáziu E. Gudernu v rodnom meste. V rokoch 1994 1999 sa vzdelávala na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave v odbore Finančná sústava, peňažníctvo. Doktorandské štúdium si doplnila v rokoch 1999-2006 opäť na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave v odbore poisťovníctvo.

Jej prvým zamestnaním bola v rokoch 1998-2001 funkcia konzultanta v akciovej spoločnosti Delta E.S. E. a.s. Nasledovala prax pre Capgemini Ernst & Young, s.r.o. kde pôsobila ako seniorkonzultant do roku 2003. Riaditeľkou divízie aplikácií v E.ON IT Slovakia, s.r.o bola menovaná v rokoch 2003-2007. Nasledujúce tri roky 2007-2010 zastávala funkciu riaditeľky sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti na Ministerstve vnútra SR. V rokoch 2011-2012 bola menovaná do funkcie vedúcej úseku koordinácie poskytovaných služieb v E.ON IT Slovakia, s.r.o. Funkciu vedúcej služobného úradu na Ministerstve vnútra SR vykonáva od roku 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok