SaS chce Gašparov koniec, políciu vraj ovládajú Bödörovci

TA3 TASR
17.4.2018 15:31

Najsilnejšia opozičná strana SaS vyzýva premiéra a dočasného ministra vnútra Petra Pellegriniho, aby odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara z funkcie. Ak to neurobí, na Slovensku prevládne názor, že na čele vlády stojí ďalší vazal organizovaného zločinu, ktorý nemôže konať vo verejnom záujme. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Zametanie stôp

"Zažívame absurdné chvíle. Tomáš Drucker odstúpil z funkcie ministra vnútra, hoci nechcel Gašpara odvolať a samotný policajný prezident je pripravený odísť, ak sa nájde nejaký minister, ktorý na to nazbiera odvahu. To je rarita. Občania si kladú otázku, kto koho drží v hrsti," povedal Galko a pýtal sa, či je najvyšším bossom Pellegrini, predseda Smeru-SD Robert Fico alebo Gašpar. "Oni sa držia v hrsti navzájom, lebo nik z nich už nie je čistý," myslí si podpredseda liberálov.

Podľa jeho slov to, čo sa aktuálne deje, by vo filme vyzeralo ako fraška. "Ale toto je strašná slovenská realita organizovaného zločinu, ktorý prerástol do orgánov štátu. Organizovaný zločin a jeho skutky vytvárajú v spoločnosti neznesiteľnú atmosféru, ktorú vybičovala vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej," povedal Galko. Zároveň tvrdí, že úspech opozície v predčasných voľbách, o ktorých sa bude v parlamente rokovať, by znamenal, že organizovaný zločin nebude mať dva roky na to, aby po sebe pozametal stopy a ešte hlbšie sa zaryl do štátnych štruktúr.

Prepojenie na Bödörovcov

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová upozornila, že existujú silné indície o tom, že políciu ovláda skupina Bödörovcov. Na tlačovej konferencii ukázala fotografiu z roku 2017, ktorá vznikla v nitrianskom hoteli Zlatý kľúčik na rodinnej oslave usporiadanej Norbertom Bödörom. Okrem iných sú na nej v priateľskom objatí podnikateľ Peter Brath, o ktorom Kuciak písal, Norbert Bödör a Milan Mihálik, teda policajt, ktorý pracuje ako zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Je teda zástupcom Bernarda Slobodníka, ktorý v minulosti sponzoroval Smer-SD.

Ďuriš Nicholsonová uviedla, že Mihálikova kariéra policajta sa mala skončiť ešte v roku 2013, kedy odmietol absolvovať detektor lži a podal si žiadosť o prepustenie z polície. "Bol aj vydaný rozkaz o ukončení služobného pomeru. Pýtam sa Tibora Gašpara, či je pravda, že to bol pokyn od neho, na základe ktorého sa zničil tento personálny rozkaz? Je pravda, že ste takto zariadili Mihálika práve preto, lebo sa priatelí s Bödörom? Mihálik takto kariérne preskočil dva stupne. V koho záujme pán Gašpar konáte?" pýtala sa Ďuriš Nicholsonová a dodala, že v najbližšom období zverejní ďalšie informácie o tom, že celá NAKA je v područí ľudí, ktorí sú v priamom prepojení na Bödörovcov.

Gašpar oznámil, že z funkcie nateraz neodchádza. Urobí tak až vtedy, ak ho o to požiada minister vnútra. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska. Drucker ako minister hovoril, že Gašparovo odvolanie nie je správne ani spravodlivé, pripustil však existenciu dôvodov, pre ktoré mohol Gašpar ponúknuť svoju funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok