Policajný prezident Gašpar neodchádza. Počká na iniciatívu zhora

TA3 SITA TASR
17.4.2018 10:25

Policajný prezident Tibor Gašpar sa po nečakanom konci svojho šéfa, ministra vnútra Tomáša Druckera, postavil pred novinárov. Odmietol obvinenia z toho, že polarizuje spoločnosť, poďakoval sa premiérovi Petrovi Pellegrinimu a odchádzajúcemu ministrovi Tomášovi Druckerovi za slová podpory a oznámil, že svoju okamžitú rezignáciu by vnímal ako akúsi zbabelosť. V tejto chvíli teda neodstupuje.

Pociťuje osobnú krivdu

Gašpar sa podľa vlastných slov na pár týždňov odmlčal, v tejto chvíli to však vraj nie je možné. Vyhlásenie Tomáša Druckera o demisii bolo preňho "viac než prekvapujúce". Gašpar hovoril o obvineniach z toho, že polarizuje spoločnosť, čo odmietol. "Ja som policajt profesionál," uviedol policajný prezident s tým, že už nerozhodujú argumenty a zdravý rozum a už rozhodujú len emócie.

Volanie po jeho rezignácii pociťuje po rokoch v polícii ako osobnú krivdu. Pred kamerami zrekapituloval svoje pôsobenie v polícii a vymenoval aj zmeny, ktorými prešiel policajný zbor pod jeho vedením. Odstúpenie by Gašpar po podporných reakciách svojho okolia vnímal ako "akúsi zbabelosť", iniciatíva podľa neho musí prísť od ministra vnútra. "Sám si tú žiadosť o odchod z funkcie nedám. Urobím tak, až keď o to budem požiadaný, resp. ak ma minister vnútra odvolá," avizoval.

Prekvapivý odchod po pár týždňoch

Drucker, hoci bol vo funkcii len niekoľko týždňov, v pondelok prekvapivo informoval, že rezignuje a vracia sa k súkromnému a rodinnému životu. Pôvodne mal po dlhej analýze situácie v rezorte oznámiť, či odvolá alebo ponechá vo funkcii policajného prezidenta, radšej sa však rozhodol skončiť. Gašpara sa zastal, odmietol ho odvolať a uviedol, že so svojou novom pozíciou šéfa rezortu vnútra sa nikdy nestotožnil. 

Krízový manažér Tomáš Drucker sa pri rekonštrukcii vlády nechal presvedčiť, aby post ministra zdravotníctva vymenil za túto funkciu. Po vymenovaní sa stal terčom obvinení opozičných politikov, najmä Igora Matoviča, a kritiky demonštrantov, ktorí požadovali čo najskoršiu rezignáciu Tibora Gašpara.

Dôvody na Gašparov odchod existujú

Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé, uviedol Drucer v pondelok, odvolať ho odmietol a sám oznámil rezignáciu. "Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.

Končiaci minister na základe trojtýždnového preverovania vo funkcii dospel k záveru, že „nie je správne ani spravodlivé odvolať Tibora Gašpara“. Myslí si však, že v súčasnosti existujú dôvody na jeho odchod. „Predovšetkým v podobe spoločenskej polarizácie, ktorá priamo súvisí s jeho osobou a s jeho zotrvaním, pre ktoré pán prezident Policajného zboru mohol ponúknuť svoju funkciu,“ vysvetlil. O odchod však Gašpara podľa jeho slov nepožiadal ani mu ho nenavrhol, iba s ním o tom hovoril.

Odstupujúci minister vníma, že Gašparovi je najviac vytýkané jeho spojenie s predošlým šéfom rezortu vnútra Robertom Kaliňákom. „Pokiaľ som nenašiel také dôkazy, pre ktoré by som ho odvolal, tak bez ohľadu na to, ako je to nepríjemné vo vzťahu k niektorým, ktorí toto žiadali, nemôžem povedať iné,“ doložil s tým, že odchádza preto, lebo nedokázal upokojiť atmosféru v spoločnosti a jej polarizácia pretrváva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok