Na Druckera reaguje aj Gašpar, jeho demisiu neočakával

TA3 TASR
16.4.2018 16:32

Za prekvapujúcu a neočakávanú označil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera. K jeho náhlemu koncu vo funkcii sa vyjadrili aj organizátori protestných zhromaždení Za slušné Slovensko.

Vyjadrí sa po zvážení okolností

„Rozhodnutia ministra vnútra Tomáša Druckera neodvolať ma z funkcie prezidenta Policajného zboru, ale súčasne podať demisiu, ktoré prezentoval na dnešnom tlačovom brífingu, sú pre mňa prekvapujúce a neočakávané,“ uviedol Gašpar v písomnom stanovisku. K uvedenej situácii sa chce vyjadriť v čo najkratšom čase po dôkladnom zvážení všetkých okolností.

Iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá žiada Gašparov odchod z funkcie šéfa polície, si myslí, že otázka jeho odvolania je po odstúpení ministra vnútra Druckera absolútnou zodpovednosťou premiéra Petra Pellegriniho a vládnej koalície. Rovnako tak aj systémové zmeny v polícii a policajnej inšpekcii.

Trvajú na Gašparovom odvolaní

"Stále trváme na tom, že Tibor Gašpar má byť odvolaný. Pán Gašpar je symbolom zlyhaní a nedôvery občanov v políciu a vyšetrovanie káuz," vyjadrili sa za iniciatívu Juraj Šeliga, Martina Strmeňová a Ján Gálik. Dodali, že v krátkej dobe oznámia ďalšie formy občianskeho nátlaku.

"Miesto snahy o obnovenie dôvery občanov vláda Petra Pellegriniho robí doteraz všetko pre to, aby jej občania nedôverovali," tvrdí iniciatíva. Dnešné Druckerove slová podľa nej ukazujú, že novej vláde "neverí vlastný minister, ktorý sa rozhodol chrániť svoju integritu a odstúpiť".

Šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Pre demisiu sa rozhodol preto, že nechce prispievať k polarizácii spoločnosti. Odvolanie policajného prezidenta Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé. Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok